Patikoi ja kiipeile

DSC03747

Patikoi ja retkeile
Kroatian maasto on vaihtelevaa: välillä ollaan meren pinnan tasolla, mutta maisemat saattavat muuttua äkkiä. Myös kasvillisuus vaihtelee: vaikka jossakin paikassa aurinko porottaa, toisessa nautitaan  viileämmästä ilmasta, joka johtuu tuuheista vanhoista pinjametsäistä.

Vaihtelevan maaston vuoksi Kroatia tarjoaa runsaasti patikointi- ja retkeilykohteita luonnosta nauttivalle matkailijalle. Reitit ovat hyvin merkittyjä. Polkujen lähtöpisteissä on tavallisesti opastustaulut, usein myös englanniksi. Paikallisista matka- ja matkailutoimistoista saa yleensä ilmaisia karttoja ohjeineen.

Turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kulkijan kannattaa pitää hyvää huolta myös luonnosta. Käärmeiden ja pikkueläimien vuoksi hattu, pitkähihainen pusero ja pitkät housut ovat useinkin vakiovaruste. Varusteisiin kuuluvat myös vesipullo ja pieni eväspaketti.

Retkelle on syytä lähteä varhain aamulla, kun sää ei ole kuumimmillaan, tai myöhemmin illalla, mikäli patikointipolku on valaistu. Miellyttävimmät paikat patikoinnille ovat luonnon- ja kansallispuistot.

Kansallispuistot: Plitvička jezera, Kornati, Brijuni, Sjeverni Velebit, Paklenica, Mljet, Krka-joki, Risnjak.

Luonnonpuistot: Velebit, Medvednica, Biokovo, Papuk, Učka, Vransko jezero, Žumberak, Telašćica, Kopački rit, Lastovo, Lonjsko polje.

Kiipeile vuoristossa
Kroatian kartalta näkyy, että maan maasto on kumpuilevaa ja vaihtelevaa. Kukkuloita, mäkiä ja vuoria tuntuu olevan kaikkialla, lukuun ottamatta itäistä Kroatiaa (Slavoniaa). Totta on: yli 500 metrin huippuja on  viitisenkymmentä.  Kroatian vuoristomaisemaa hallitsevat pitkälti Dinaariset Alpit, joiden korkein huippu on Dinara (1 831 m).

Vuorikiipeilyllä on Kroatiassa pitkät perinteet. Vaeltamista auttaa laaja verkosto opastettuja reittejä, jotka merkitään Kroatiassa tavallisesti punaisella ympyrällä, jonka sisällä on valkoinen ympyrä. Opaste voi olla sijoitettu kiven, puun tai seinän päälle.  Tavallisesti opasteessa lukee vielä reitin pituus määräpaikkaan, esimerkiksi jollekin vuoren huipulle.  Vuoristoreittejä on olemassa helpompia ja vaikeampia. Helpoimmat reitit ovat tavallisesti 500 metrin asti (esim. Zagrebin, Ogulinin, Rovinjin, Pazinin, Splitin ja Omišin seuduilla). Enemmän korkeutta löytyy jo joillakin saarilla, esimerkiksi Mljetillä, Hvarilla, Bračilla ja Visillä. Vaativimmat reitit ovat Paklenica, Velebit, Učka, Dinara, Mosor ja Biokovo, korkeudeltaan 1400-1800 metriä. Niistäkin osa sijaitsee kansallis- tai luonnonpuistossa.

Muista, että vuorikiipeily tapahtuu omalla vastuulla. Jos kyse on vaativasta reitistä tuntemattomalla ja vaikeasti lähestyvällä alueella, kannattaa miettiä vuoristo-oppaan palveluita. Omiin päin ei ole turvallista seikkailla.

Lisätietoa: Kroatian kiipeilyliitto, Kroatian vuoristomajat

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Aktiiviloma, Patikoi ja kiipeile, Pyöräily, Golf, Purjelautailu, Varjoliito, Ratsastus, Koskenlasku, Kanootti, Kajakki, Kalastus, Metsästys, Wellness

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!