Ilmasto ja sää

Sääkartta tänään ja ennusteet

Sää tänään. Today's weather!

Kroatian ilmasto vaihtelee alueittain, mutta pääosin ilmasto on lauhkeaa. Sisämaassa vallitsee mantereinen ilmasto, jonka takia talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Lumipeite viipyy talvella pitkään sisämaan korkeilla alueilla. Rannikolla vallitsee välimerenilmasto. Suurin osa sateista ajoittuu talveen, mutta kesällä esiintyy ukkoskuuroja.. Pitkin Adrianmeren rannikkoa on miellyttävä Välimeren ilmasto, joka sisältää paljon aurinkoisia päiviä. Kesät ovat kuivia ja kuumia ja talvet lauhoja ja kosteita. Keskilämpötila sisämaassa: tammikuussa -2°C- 0°C, hiukan alempi korkeilla alueilla. Elokuussa noin 20° C ja noin 12°C korkeimpien vuorten huipuilla. Keskimääräinen lämpötila rannikolla: tammikuussa 5°C- 9°C, elokuussa 22°C-25°C. Meren lämpötila on talvisin 12°C ja kesäisin noin 25°C.

Yleisimmät tuulet
WP_20150625_034Mistraali-tuuli (Maestral) puhaltaa kesän aikana Adrianmeren alueella.

Jugo on kosteanlämmin etelätuuli, joka saapuu Afrikan suunnasta ja kerää yleensä sadepilviä Dalmatiaan. Se puhaltaa eniten avomerellä ja saattaa nostattaa yli kolmemetrisiä aaltoja.

Tramontana on pohjoisesta puhalteleva kylmähkö tuuli, joka muuttuu usein  buraksi/boraksi. Se saattaa puhaltaa niin lujaa, että moni saarille johtava silta joudutaan sulkemaan liikenteeltä. Puuskat saavuttavat noin 80 km:n tuntinopeuden ja joskus jopa ylikin. Tunnetuimpia on Senjin bura, joka puhaltelee saman nimisessä lahdessa. Kylmä pohjoinen ja/tai koillinen tuuli sekä suhteellisen lämmin ilma meren alueella sekoittuvat melkoiseksi myrskyksi.

Linkkejä: huomispäivän ennusteet; ilmavirtaukset ja -paineet (kartat purjehtijoille); säätietojen arkisto

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!