Dubrovnik

DSC06624

Kuuluisa myöhäiskeskiaikainen kaupunki Dubrovnik  on Adrianmeren helmi. Kaupunki on kaunis, historiallinen ja hienostunut. Puhdas merivesi, jatkuva auringonpaiste ja kulttuuritarjonta ovat houkutelleet matkailijoita Dubrovnikiin jo pitkään: Niinpä ensimmäiset varsinaiset matkailijat ovat saapuneet tänne todistetusti jo vuonna 1347.

Historiaa
Du09_2-375Dubrovnikin vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Dubrovnikista tuli Välimeren tärkeä mahtimaa 1200-luvun jälkeen, silloin kuin Dubrovnikista tuli valtio, Dubrovnikin Tasavalta (1358-1808). Valtio oli toki kooltaan pieni, ehkä noin Monacon kokoinen, mutta omalla tavallaan suurvalta.  Dubrovnikilla oli merkittävä 280:n aluksen laivasto ja vahva diplomatia. Noin 30-50 edustajaa edusti Tasavaltaa ulkomailla. Tämä toi turvallista kaupankäyntiä, loi vaurautta kansalaisille ja mahdollisti muutakin toimintaa kuin pelkästään elinkeinonharjoittamista. Kaupungin kasvatteja olivat mm. renessanssikirjailija Marin Držić, joka kauan ennen englantilaista kollegansa Shakespearea hauskutti dubrovnikilaista yleisöä komedioilla, jotka ovat ajankohtaisia nykyisinkin.

Hänen komediansa Ukko Marojen dukaatit (1551) on 1970-luvulla pyörinyt myös Tampereen Työväen Teatterissa professori Jukka Hyrkkäsen taitavasti suomentamana. Dubrovnikin barokkiaikaisessa henkevässä ilmapiirissä kasvoivat myös eurooppalaista mainetta saaneet tiedemiehet Marin Getaldić ja Ruđer Bošković.  Dubrovnikin Tasavallan historiasta todistavat yhä monet hyvin säilyneet muistomerkit. Ei ole ihme, että Dubrovnikin vanha kaupunki kuuluu Unescon perintökohteisiin.

Dubrovnikin nähtävyyksiä
Du09_2-390Dubrovnik on vuosisatojen aikana säilyttänyt ainutlaatuisen kaupunkimaisen kokonaisuutensa kaupunkimuurien sisällä. Huolimatta siitä, että kaupunki vaurioitui pahasti vuonna 1667 maanjäristyksen seurauksena, goottilais-,  renessanssi-  ja barokkikirkot, luostarit, palatsit ja suihkulähteet onnistuttiin kuitenkin säilyttämään.

Tässä muutamia tärkeitä nähtävyyksiä: Kaupungin 2 km pitkät muurit, joilla kaupunki aikoinaan suojeli itseään hyökkäilijöiltä, Ruhtinaspalatsi, jossa aikoinaan asui Dubrovnikin Tasavallan ruhtinas, Stradun-pääkatu, renessanssiaikainen Sponza-palatsi, Fransiskaaniluostari, jonka yhteydessä on Euroopan vanhin yhä toimiva apteekki vuodelta 1317, vanha Dominikaaniluostari, suojeluspyhimyksen Pyhän Blasiuksen kirkko, Vanha satama, joka on tuttu melkein jokaisesta Dubrovnikin maisemakortista, Dubrovnikin katedraali ja Orlandon pylväs, jossa liehui arvokkaasti Dubrovnikin Tasavallan lippu neljä ja puoli vuosisataa.

Huvia: uimista, ostoksia, kylpylähotelleita, tapahtumia
Dubrovnik ei tietenkään olisi niin suosittu, ellei siellä voisi myös uida, varsin kirkkaissa vesissä. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Sinilippuja: 3. Hotelli uima-altaalla on itsestäänselvyys monissa tasokkaissa dubrovnikilaisessa hotellissa. Jos haluat päästa Dubrovnikiin  sesongin ulkopuolella (lennot esimerkiksi Lufthansa), kannata mennä sellaiseen hotelliin, jossa on tarjolla myös sisäinen uima-allas. Sellaiset  kylpylähotellit ovat esimerkiksi tasokkaat Grand Villa Argentina 5*, Valmar Dubrovnik President 5*, Dubrovnik Palace 5*, Bellevue Dubrovnik 5*, Dubrovnik hotel Excelsior 5*,  Valamar Lacroma Dubrovnik 4*, Dubrovnik Lopud Hotel Lafodia 4*.

Dubrovnikissa on myös monia hienostuneita kauppoja, jotka tarjoavat sekä paikallistuotteita että maailmanluokan brändejä. Lue lisää ostosmahdollisuuksista Dubrovnikissa. Ks. hintataso Kroatia.

Dubrovnikissa on kesäisin tärkeä kulttuuritapahtuma: joka vuosi heinäkuun 10. päivänä Dubrovnikissa avataan korkeatasoinen kesäfestivaali, joka on jo yli  60 vuotta ilahduttanut dubrovnikilaisia ja turisteja monipuolisella kulttuuritarjonnallaan.

Demokraattinen Dubrovnik
DSC06567Meidän tavallisten ihmisten lisäksi Dubrovnik on vetänyt jo kauan maailmalta julkisuuden henkilöitä, kuninkaallisia, Hollywoodin elokuvatähtiä, musiikkivirtuooseja, liikemiehiä ja muuten vain tavallisia miljonäärejä, joilla on tietysti omat mukavuudentarpeensa. Mutta kyllä Dubrovnikissa viihdymme me muutkin.

Dubrovnikin paikallisliikenne toimii hyvin eikä Dubrovnikissa tarvita autoa. Päinvastoin, siitä on vain haittaa, eikä esimerkiksi ydinkeskustaan pääse autolla. Mutta jos majoitus järjestyy Dubrovnikin kaupungin ulkopuolella, tai jos on tarkoitus kierrellä seutua muutenkin, kannattaa vuokrata auto.  Liikenneyhteydet saarille: lautta linja 831 Dubrovnik – Lopud – Suđurađ (Šipan); tavallinen laivayhteys linja 807 Šipan – Lopud – Koločep – Dubrovnik; nopea laivayhteys linja 9807 Dubrovnik – Šipanska Luka (Šipan)– Sobra (Mljet) – Polače (Mljet) – Korčula (Korčula) – Ubli (Lastovo). Sinilippuja: 3.

Dubrovnikissa on lukuisia majoitusmahdollisuuksia. Hotelleita on tällä hetkellä yhteensä noin 40, joista 13 on viisi tähteä. 7 päivän sääennuste. Varaa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto. Vuokraa vene tai käy risteilyllä.

Lisätietoja: tzdubrovnik.hr 

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Suosittelemamme hotellit, lomahuoneistot, pienhotellit, lomatalot ja lomahuvilat. Venevuokraus ja risteilyt.

Lentoyhteyksiä ja autonvuokrausta: Dubrovnik: Lufthansa, Air Baltic kesäisin, CSA kesäisin/autonvuokraus Dubrovnik.

Takaisin: < Dubrovnik-Dalmatia     << Kroatian matkailualueet

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!