Pula ja Istria

go3-131

Istrian niemimaa on pieni monipuolinen maakunta, joka sijaitsee Adrianmeren pohjoisosassa. Istria on kaksikielinen maakunta: toinen virallinen kieli on italia. Siksi länsirannikon kyltit ovat kahdella kielellä. Käytännössä moni istrialainen puhuu sujuvasti sekä kroatiaa että italiaa. Istria markkinoi itseään vihreänä ja sinisenä Välimerenä.

Sininen Istria
Sininen väri tietysti tulee merestä. Siniliput liehuvat Istriassa jopa 38 uimarannalla ja kolmessa venesatamassa. Istrian rannikon pituus on 445 km. Merivesi on kirkasta ja puhdasta. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Rannat ovat kivisiä tai päällystetty mukulakivillä,  ja ne soveltuvat kaikille, varsinkin lapsille. Medulinin kunnassa, Prematuran läheisyydessä sijaitseva Kamenjak -niemeke on yksi luonnon taidonnäytteistä. Rannikolta löytää myös historiaa: maakunnan suurimman kaupungin Pulan symbolina pidetty Arena on roomalaisarkkitehtuurin ylpeys ja samalla myös yksi koko Istrian symboleista. Porečin kaupungissa sijaitsee puolestaan Unescon perintökohde, Bysantin ajalta peräisin oleva Eufrasiuksen basilika.

Vihreä Istria
Istrian vihreä väri tulee puolestaan niemimaan sisäosassa olevasta kukkulaisesta alueesta sekä metsistä. Alueella on mm. tryffelimetsiä. Istrian sisämaan kauneus on siinä, että se on säilyttänyt oman koskemattoman luontonsa ja rauhansa. Istrian sisämaa on Kroatian Toscana. Siellä vuorottelevat pellot, viinitarhat, oliivipuuviljelmät ja puutarhat, keskiaikaiset kaupungit ja rauniot sekä viinitilat.

Istrian sisämaa on kehittyneen maaseutumatkailun esikuva. Täällä asutaan istrialaisen perheen  omistamassa kivitalossa, syödään kotitekoista perinneruokaa ja juodaan kotitekoista viiniä istuen puupenkillä ladonja-puun (Celtis Australia) varjossa. Nautitaan ympäristön rauhallisuudesta. Välillä pulahdetaan uima-altaaseen vilvoittelemaan.

Nähtävyyksiä
Istriassa sijaitsee myös Kroatian Kultaranta: se on Brijunin saariston kansallispuiston yhteydessä oleva Kroatian presidentin virallinen kesäasunto. Saaristo on muutenkin maailman jet-setin suosittu piilopaikka. Maakunnassa sijaitsee myös oiva kohde patikoinnin ystäville: Učka-vuoriston luonnonpuisto.

Herkuttelijoiden maakunta
Illalla herkutellaan. Ja miten! Kaikkein maukkaimman ruokanautinnon saa kokea pienissä perheomistuksissa olevissa ravintoloissa, joita löytyy melkein jokaisesta kylästä. Tyypillisiä istrialaisia ruokia ovat esimerkiksi prosciutto-tyyppinen ilmakuivattu kinkku, sianlihasta tehty ombolo, manestra-keitto, kotitekoinen fuži-pasta, kesäkurpitsalla maustettu fritaja-munakas, scampit, fritule-munkit… Ja tietysti tryffelit. Siis sienet, ei suklaa! Tryffelit ovat yksi maakunnan ylpeyksistä. Niitä kasvaa varsinkin Motovunin seudulla. Hyvän ruoan kaveriksi suositellaan Istrian laatuviinejä. Niitä ovat esimerkiksi valkoviinit Malvazija, valkoinen ja harmaa Pinot, Sauvignon ja Chardonnay; punaviinit Teran, Bourgogne, Merlot, Refošk Cabernet ja roséviini Hrvatica. Jälkiruokaviineistä kannattaa maistaa makeata Malvazijaa tai Muškatia. Kulttuuritapahtumia,
mm.Tryffeleiden päivät.

Tuliaisia
Tryffeleitä, oliiviöljyä, viiniä. Parhaita ovat suoraan viinitiloilta ostetut viinit. Viinin tykötarpeeksi voi ostaa myös bukaletan eli istrialaisen viiniruukun. Tämä ruukku on tarkoitettu neljälle. Siitä juodaan viiniä vuorotelleen. Bukaleta koristellaan usein sopivalla asiaan kuuluvalla tekstillä kuten: Juo, Mika!
Katso esittelyvideo Ihana Istria (4 min.) ja ruokavideo  (70 s.). Lisätietoja: istra.hr

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

LENNOT JA AUTONVUOKRAUS: Pula: Lufthansa /autonvuokraus Pula; Ljubljana: KLM, Lufthansa /autonvuokraus Ljubljana; Trieste: KLM, Lufthansa /autonvuokraus Trieste; Venetsia: KLM, LufthansaAir Baltic kesäisin /autonvuokraus Venetsia.

MAJOITUS ISTRIASSA: Suosittelemamme hotellit/lomahuoneistot, talot, huvilat ja pienhotellit.

Oikopolut Istria: Bale, Brijuni, Buje, Fažana, Grožnjan, Lim-vuono, Lupoglav, Medulin, Motovun, Novigrad, Pazin, PorečPula, Rabac, RovinjUčka, Umag, Vrsar

Muu Kroatia: Pula ja Istria, Rijeka ja Kvarner, Zadar-Dalmatia, Šibenik-Dalmatia, Split-Dalmatia, Dubrovnik-Dalmatia, Sisämaa-etelä, Sisämaa-pohjoinen, Sisämaa-Slavonia, Zagreb

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!