Rijeka ja Kvarner

tzor0119c

Kvarnerin matkailualue on alue Kvarnerin lahden ympärillä. Seudun matkailuperinne on vanha: ensimmäisten turistien joukossa Kvarnerin kuuluisimmassa lomakohteessa Opatijassa oli vuonna 1891 Stephanie – o.s. Koburg, kruununperijä Rudolf Habsburgin leski. Hän ei suinkaan jäänyt ainoaksi kuninkaalliseksi, joka on käynyt Opatijassa. Kaupungin valkoisten magnolioiden voimakas tuoksu on vietellyt monen monet kruunaamattomatkin päät hänen jälkeensä. Myös Crikvenican ja Vinodolin rivieroilla on melkein yhtä pitkät matkailuperinteet. Matkailu Kvarnerilla voi hyvin: muuten alueella ei olisi 27 sinilippurantaa ja 3 sinilippuvenesatamaa. Katso meriveden laatu ja uimarannat ja sinilipputiedot.

Elämää Kvarnerilla oli toki kauan ennen Itävalta-Unkarin aikakautta. Antiikin aikoina Cresin ja Lošinjin saaria kutsuttiin Absyrtoksen saariksi. Legendan mukaan Absyrtos oli kreikkalainen sankari, jonka surmasi Medeia-sisarensa, ja sen jälkeen Medeia paloitteli ruumiinsa heittäen osat mereen. Näistä osista siis muodostuivat nämä Kvarnerin saaret, kerrotaan.

Niinpä Lošinj-saaren edustalla on löydetty Apoksyomenos (Kaapija)-veistos, jonka tekijä oli muinaiskreikkalainen kuvanveistäjä Lysippos (370 eaa. – 300 eaa.).  Krkin saarella sijaitsee puolestaan yksi vanhimmista Kroatian kirkoista (800-1100), ja samalta saarelta löytyi myös Baščanska ploča-niminen taulu (1100), joka on yksi Kroatian kielen vanhimmista muistomerkeistä.

Kvarnerin erikoisuus on ainutlaatuinen arkkitehtuuri: se on samaan aikaan sekä välimerellinen että itävaltalais-unkarilainen. Samalla höystettynä hieman glamourilla.

Toinen Kvarnerin lahden erikoisuus on harvinaiset kasvi- ja eläinlajit: missäpä muualla pääsee adoptoimaan delfiinin tai näkemään hanhikorppikotkan?

Kvarnerin lahti tunnetaan hyvin rikkaasta kasvi- ja eläinmaailmasta. Alueella kasvaa 2 700 kasvilajia, joista monet ovat endeemisiä. Varsinkin kasvi- ja eläinmaailma kukoistaa. Alueelle tyypillisiä kasveja ovat esimerkiksi rosmariini, salvia, laakeri, myrtti, viikunat, oliivit, metsämarjat ja sienet. Alueella viihtyvät myös harvinaiset eläimet: Euroopan 114 uhanalaisesta lintulajista Kvarnerin lahdessa voi törmätä jopa 83 eri lajiin. Kuuluisin niistä on varmaan hanhikorppikotka, joka pesii Cresin saarella. Munkkihylje (Monachus monachus), yksi maailman uhanalaisista hyljelajeista, on hiljattain nähty Cresin vesillä. Delfiinit viihtyvät Kvarnerin lahdessa mainiosti varsinkin Cresin ja Lošinjin saarten ympäristössä. Mutta koska delfiinit ovat käyneet harvinaisiksi, niiden suojelua voi tukea esimerkiksi adoptoimalla niitä. Lisätietoja blue-world.org.

Kvarnerin alueella sijaitsee myös Risnjakin kansallispuisto, jonka monet lajit ovat endeemisiä. Risnjakissa viihtyvät myös villieläimet karhuista ilveksiin.

Lisätietoja: kvarner.hr

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

LENNOT JA AUTONVUOKRAUS: Rijeka: Air Baltic kesäisin/autonvuokraus Rijeka; Pula: Lufthansa /autonvuokraus Pula; Ljubljana: KLM, Lufthansa /autonvuokraus Ljubljana; Trieste: KLM, Lufthansa /autonvuokraus Trieste;

MAJOITUS KVARNERILLA: Suosittelemamme hotellit.

Oikopolut Rijeka ja Kvarner: Cres-saari, Crikvenica, Kastav, Kostrena, Krk-saari, Krk-Baška, Krk-Dobrinj, Krk-Krk, Krk-Malinska, Krk-Njivice, Krk-Punat, Krk-Vrbnik, Lošinj-saari, Lovran, Novi Vinodolski, Opatija, Rab, Rijeka, Risnjak

Muu Kroatia: Pula ja Istria, Rijeka ja Kvarner, Zadar-Dalmatia, Šibenik-Dalmatia, Split-Dalmatia, Dubrovnik-Dalmatia, Sisämaa-etelä, Sisämaa-pohjoinen, Sisämaa-Slavonia, Zagreb

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!