Cres-saari

beli-cres-309

Cres on Adrianmeren suurin saari. Etelässä Osorin kohdalla se on yhdistetty laskusillalla viereiseen Lošinjin saareen. Cresiltä löytyy paljon luonnon kauneutta, kukkuloita, piilossa olevia mukulakivirantoja, harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja sekä kulttuurin rikkauksia. Saari on suosittu pyöräilyalue, se on aivan kuin kroatialainen Ahvenamaa.  Cresin saarelta löytyy myös makeavetinen Vrana-järvi. Järven pinta sijaitsee merenpinnan alapuolella, ja se on 74 metriä syvä.

Cresin paikkakuntia on kahdenlaisia: on niitä, jotka ovat matkailupainotteisia, ja on sellaisia, joissa matkailutarjonta on vähäistä. Jälkimmäisillä paikkakunnilla pääsee aidosti aistimaan, mitä tarkoittaa Kroatian matkailutoimiston slogan: Välimeri sellaisena kuin silloin ennen.

Cresin tapauksessa aidon Välimeren voi konkretisoida kahden paikkakunnan välillä. Niistä ensimmäinen on Lubenice. Lubenice on 4000 vuotta vanha kylä, jossa on koko historian ajan ollut aina asutusta. Tälläkin hetkellä siellä asuu muutama perhe. Viehättävä paikka Lubenicessa on keskiaikainen linnoitus, joka sijaitsee 378 metrin korkeudella kallion päällä.

Cres-294Toinen aidon oloinen paikkakunta on Beli, joka sijaitsee 100 metriä korkealla kukkulalla. Paikkakuntaa hallitsee kirkon torni. Näköala on huimaava. Toki Belissakin voi uida, vaikka se ei ole varsinainen turistipaikka. Meri on kirkasta ja rannalla ei ole ruuhkaa. Kaskaat sirittävät 24 tuntia vuorokaudessa. Täällä aika on pysähtynyt!

Belin kylässä majailee ekokeskus Caput insulae, jonka vastuulla on paikallisten lintujen, hanhikorppikotkien mahdollisimman hyvä kohtelu. Keskuksen yhteyteen on perustettu lintuklinikka, jossa haavoittuneita lintuja hoidetaan niin kauan kunnes ne pystyvät jälleen tulemaan toimeen omillaan.

Kotkat eivät kuitenkaan ole ainoa eläinlaji, jota rakastetaan Cresilla: saarella on olemassa myös koiraystävällinen leirintäalue. Leirintäalueen nimi on AC Slatina Martinščica, ja se on sinilipun haltija. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Sinilippuja: 3.

Martinščican lisäksi muut matkailupainotteiset kohteet ovat Cresin kauapunki ja Valun. Cresin kaupungissa asuu noin 3000 henkeä.

Cresille pääsee lautalla esimerkiksi Istrian niemimaalta Brestovasta tai Krkin saarelta sijaitsevasta Valbiskasta.  Liikenneyhteydet saarille: lautta linja 332 Valbiska (Krk) – Merag (Cres) ja 334 Brestova – Porozina (Cres); nopea laivayhteys linja 9308 Mali Lošinj (Lošinj)– Ilovik – Susak – Unije – Martinščica (Cres) – Cres – Rijeka. Sinilippuja: 3. Kulttuuritapahtumia: Osorin musiikki-illat. 7 päivän sääennuste. 3 päivän ennuste Cres.  Varaa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto.

Lisätietoja: tzg-cres.hr

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Suosittelemamme hotellit, lomahuoneistot, pienhotellit, lomatalot ja lomahuvilat.

Lentoyhteyksiä ja autonvuokrausta: Rijeka: Air Baltic kesäisin/autonvuokraus Rijeka; Pula: Lufthansa /autonvuokraus Pula; Ljubljana: KLM, Lufthansa /autonvuokraus Ljubljana; Trieste: KLM, Lufthansa /autonvuokraus Trieste;

Takaisin: < Rijeka ja Kvarner     << Kroatian matkailualueet

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!