Brač-saari

DSC03734

Brač (pyöräilykartta) on Keski-Dalmatian suurin ja Adrianmeren kolmanneksi suurin saari, jossa asuu noin 15 000 asukasta. Kesäisin tämä lukumäärä moninkertaistuu. Metsärikas Brač on yksi Kroatian aurinkoisimmista saarista. Tällä saarella aurinko paistaa vuosittain 2700 tuntia. Brač tunnetaan monista upeista rannoistaan. Meren keskilämpötila on kesäisin miellyttävä 24°C ja talvisin noin 14°C. Koska saarella ei ole kovin isoa paikkakuntaa eikä raskasta teollisuutta, ympäristö on melkein saastumaton.

DSC03892Kuten Kroatian rannikolle on tyypillistä, myös Bračilla on ollut asutusta jo Rooman valtakunnan aikana. Niinä aikoina Rooman keisari Diocletianus (n. 244-311) oli suunnittelemassa palatsin rakentamista kotiseudullensa Splitiin, jonne hän aikoi vetäytyä päästyään eläkkeelle. Riittävän hyvä rakennusmateriaali löytyi Brač-saarelta, joka oli täynnä vastaavaa marmorityyppistä laadukasta kalkkikiveä. Tämä koituikin Bračin kohtaloksi. Saarella alkoi kehittyä kivilouhinta-ammattikunta ja niiltä ajoilta lähtien saaren tunnusmerkkinä on ollut brač-niminen kivilaji. Kyseinen kivilaji on päässyt maailmanmaineeseen hyvän laatunsa ansiosta. Diocletianuksen palatsin lisäksi brač-kivestä on rakennettu mm. parlamenttitalot Wienissä ja Budapestissä. Louhinnan lisäksi Bračilla on perinteisesti kasvatettu karjaa, hoidettu metsää ja maata, viinitarhoja ja oliivilehtoja, kalastettu ja tehty kauppaa. Nykyisin näiden perinteisten alojen lisäksi monet Bračin asukkaat saavat elantonsa matkailu-alalta joko suoraan tai välillisesti.

WP_20140627_003Saari on matkailijoiden suosiossa rauhallisena lomanviettopaikkana. Saari on tarpeeksi lähellä mannermaata ja saarelle pääsee mannermaalta useammalla tavalla. Matkan kesto on noin tunti. Tihein yhteys on autolautta, joka lähtee Splitin satamasta: linja numero 631 Split-Supetar. Autolautalla pääsee myös Makarskasta: linja nro 638 Makarska-Sumartin. Edelleen, Splitin satamasta on katamaraaniyhteys paikkakunnalle Bol (ja edelleen Hvarin saarella sijaitsevaan Jelsaan): linja 9603, ja kesäisin: katamaraanilinja 9603a Split-Milna (ja edelleen Hvarin saarella sijaitseva Hvar-kaupunki). Nämä aikataulut on hyvää pitää mielessä matkaa suunniteltaessa, varsinkin paluumatkan suhteen. Linkin takana ovat päivitetyt aikataulut kroatiaksi.

DSC03647Moni kroatialainen poliitikko ja muu julkisuuden henkilö on rakennuttanut Bračille itsellensä talon. Myös muille matkailijoille on tarjolla monia kauniita taloja ja huviloita. Saaren tunnetuimmat lomapaikkakunnat ovat trendikäs rantapaikka Bol ja suurin paikkakunta Supetar. Rauhallinen paikkakunta Paikkakunta Milna toisaalta tunnetaan puolestaan kristallinkirkkaasta vedestä. Edellä mainittuja paikkakuntia esitellään omissa osioissaan. Tässä lyhyesti Bračin muista kunnista.

Mikäli haluat liikkua saarella enemmän ja tutustua eri paikkoihin omia aikataulujasi noudattaen, kannattaa miettiä auton vuokrausta, esierkiksi Splitistä tai muualta Kroatiasta. Saarella kulkee kylläkin bussi, joka yhdistää Supetariin tulevat ja menevät lautat ja muut paikkakunnat, mutta sujuva matkanteko bussilla muiden paikkakuntien välillä voi olla muuten hankala. Linkin alla ovat tämänhetkiset aikataulut. Toisaalta, jos määräpaikkasi on vain ja ainoastaan Supetar tai Sumartin, eikä sinulla ole tarvetta autokuljetukseen (esimerkiksi käynti suuremmassa ruokakaupassa), autoa Bračilla et tarvitse ja pienemmät etäisyydet voivat hoitua esimerkiksi vuokraamalla polkupyörä.

Postira on pieni rannikkokylä, joka sijaitsee noin 10 km Supetarista itään. Kylästä löytyy mm. 1500-luvulla rakennettu kirkko ja paikallistuotteiden kauppa, josta voi ostaa mm. laadukasta oliiviöljyä, viiniä ja erilaista eksoottisilla mausteilla maustettua viinaa. Keskustasta itään sijaitsee Lovrečina-poukama, jossa on Kroatialle harvinainen hiekkaranta. Läheltä löytyy 400–500-luvulla rakennetun varhaiskristillisen basilikan jäännöksiä. Rannalle johtaa jyrkkä ja ahdas kapea tie, joten kannattaa ajaa varovaisesti.

Sutivan. Pyhälle Johannekselle (Ivanille) omistetussa kylässä on kaunis lapsille sopiva mukularanta. Kylän keskustan nähtävyytenä on mm. Pyhän Johanneksen kirkko. Kylän ulkopuolella löytyy lapsille kiinnostava pieni eläintarha, jossa on mm. strutseja, aaseja ja villisikoja. Paikka löytyy hyvän kartan ja nettiopasteiden avulla.

Selcan kuntaan kuuluu neljä taajamaa. Selcan taajamassa on kaunis brač-kivestä rakennettu kirkko. Selcan rantapaikkana on hiljainen Sumartin, jonka paikallinen nähtävyys on 1700-luvulla rakennettu fransiskaaniluostari. Paikkakunnalta löytyy useampi kaunis huvila. Muut asutuskeskukset ovat Povlja ja Novo Selo.

Pučišća on rauhallisena rantapaikkana tunnettu kivenlouhijoiden koulutuspaikkakunta, ainoa Kroatiassa. Täällä nuoret tulevat kivenlouhijamestarit pääsevät harjoittelemaan taitojaan juuri sillä arvokkaalla brač-kivilajilla. Lisäksi Pučišćessa järjestetään kansainvälisiä musiikkileirejä, jotka ovat niin ikään tarkoitettuja nuorille. Muita taajamia: Gornji Humac.

Nerežišćan kunnan keskus Nerežišća sijaitsee keskellä saarta, ja keskustan kautta ajaen tutustutaan kahteen Bračin luonnonnähtävyyteen. Toinen on Vidova Gora (778 metriä meren yläpuolella), joka on Adrianmeren saarien korkein vuorenhuippu. Vuori sijaitsee Bračin eteläpuolella Bolin paikkakunnan yläpuolella. Vidova Goralta aukeaa upea näkymä yli Bolin ja sen ”Kultainen niemeke”-nimisen rannan kuin myös Hvar-saarelle. Huipulle johtaa kaunis puistotie. Nerežišćan kautta kuljetaan myös silloin kun ajetaan kohti toista saaren luonnonnähtävyyttä – Blacan luostaria. Kroatiankielinen nimi tälle luostarille on Blacan autiomaa, sillä ympäristö, johon luostari on sijoittunut, muistuttaa sellaista seutua. Glagolitsa-munkkien 1500-luvulla perustama luostari on rakennettu suoraan kallioon. Luostarin yhteydessä on renessanssityylinen kirkko, observatorio suurella teleskoopilla, kirjasto, kello- ja asekokoelma, pieni kirjapaino ja entisen koulun tilat. Luostari on kesäsesongin aikana auki monena viikonpäivänä. Aukioloajat kannattaa kuitenkin etukäteen varmistaa esimerkiksi matka- tai matkailutoimistosta. Pääsy Blacan autiomaalle on haastavaa: sinne voi mennä joko matkatoimiston järjestämällä retkellä (suosituksemme) tai sitten yrittää mennä omalla autolla. Kummassakin tapauksessa aivan luostariin saakka autolla ei pääse, vaan ajoneuvo pitää jättää parkkipaikalle, josta on noin 2 km:n kävelymatka luostarille. Nerežišćan kylän lisäksi kuntaan kuuluvat kylät Donji Humac ja Dračevica.

DSC03626Tuliaisia Bračilta mm.: eritäin hyvä punaviini Senjković-viinituvasta.  Liikenneyhteydet saarille: lautta linja 631 Split – Supetar (Brač) ja 638 Makarska – Sumartin (Brač); nopea laivayhteys linja 9603 Jelsa (Hvar) – Bol (Brač)– Split ja 9603a Split – Milna (Brač)– Hvar (Hvar). Lue lisää paikkakunnista Bol, Milna ja Supetar. Varaa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto. Vuokraa vene tai käy risteilyllä.

Lisätietoja: moj-otok.com/wp/bracinfo/

 

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Suosittelemamme hotellitlomahuoneistot, pienhotellit, lomatalot ja lomahuvilat. Venevuokraus ja risteilyt.

Lentoyhteyksiä ja autonvuokrausta: Split: Lufthansa, CSA kesäisin/autonvuokraus Split.

Takaisin: < Split-Dalmatia     << Kroatian matkailualueet

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!