Hvar-saari

tzhvar-hr-2

Hvarin saari on aurinkoinen kulttuuri-, laventeli-, oliivi- ja lomasaari. Hvarilta löytyy Välimeren maiden ikivihantaa kasvillisuutta, jossa laventelin tuoksu leviää pitkin saarta. Hvar on Euroopan aurinkoisin saari ja Välimeri parhaimmillaan. Saarelta löytyy myös historiaa, perinnettä ja kulttuuria. Hvar kuuluu myös Kroatian matkailun vanhimpiin kohteisiin, sillä siellä on harrastettu matkailua jo ainakin viimeiset 140 vuotta.

Hvar on vanha saari, jossa on ollut asutusta jo 6000 vuotta sitten. Myöhemmin saarella asuivat muinaiskreikkalaiset, jotka keksivät saarelle nimen Pharos (=majakka). Hvarin saarella sijaitsee Unescon maailmanperintökohde: Stari Gradin tasanko. Tasanko edustaa nykyisin parhaiten säilynyttä antiikin aikaista kreikkalaista maisemaa Välimerellä. Tasangolla viljellään yhä mm. oliiveja ja viinirypäleitä. Viljelmät ovat pysyneet melkein muuttamattomina antiikin kreikkalaisten kolonioiden ajoilta (v. 385 eKr.) ja ovat todistamassa geometristä antiikinaikaista maanjakojärjestelmästä.

Hvar on ylpeä omista laventelipelloistaan, oliiveistaan ja viinintuotannostaan. Tuoksu saarella on intensiivinen Välimeren tapaan.

Hvarin suurimmat paikkakunnat ovat Hvarin kaupunki, Stari Grad ja Jelsa. Näkemisen arvoinen on myös Palmižana, joka sijaitsee Paklinski otoci -saaristossa.

Hvarin saarelle pääsee meriteitse Splitistä Hvarin kaupunkiin, Stari Gradiin ja Jelsaan.  Hvarin saarelle pääsee myös toisesta suunnasta mannermaalta Drvenik-nimisestä kylästä, josta on lauttayhteys Hvarin Sućurajiin.

Hvarin saarella on lukuisia viehättäviä uimarantoja. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Yksi sinilippu kuuluu Jelsaan. Aktiivilomailijoille on tarjolla mm. purjehtimista, patikointia, pyöräilyä, sukellusta, snorklausta, tennistä, pöytätennistä, petanque-peliä, keilailua…

Tuliaisia: laventelia, oliiviöljyä, rosmariiniöljyä, punaviiniä ja agaavekasvista nyplättyä pitsiä.  Liikenneyhteydet saarille: lautta linja 632 Drvenik – Sućuraj (Hvar) ja 635 Split – Stari Grad (Hvar); nopea laivayhteys linja 9602 Vis (Vis) – Hvar (Hvar) – Split ja 9603 Jelsa (Hvar) – Bol (Brač)– Split ja 9603a Split – Milna (Brač)– Hvar (Hvar) ja 9604 Lastovo – Vela Luka (Korčula) – Hvar (Hvar) – Split ja 9608 Korčula – Prigradica (Korčula) – Hvar (Hvar) – Split.

Hvar-kaupunki
tzhvar-hr-gradHistoriallinen Hvarin kaupunki on saaren suurin asutuskeskus, vaikka sekään ei ole erityisen suuri. Kaupungissa ovat tallella 700 vuotta vanhat muurit. Hvar on ollut yksi Kroatian merkittävistä renessanssikeskuksista, mikä näkyy kaupungin arkkitehtuurissa. Keskustan kiinnostavimmat nähtävyydet ovat Hvarin katedraali, fransiskaaniluostari, ja Arsenal-rakennus. Hvarin kaupungissa sijaitsee myös Euroopan vanhin yhä toimiva teatteri, rakennettu 1612. Teatteri sijaitsee Arsenal-rakennuksen yhteydessä. Hvarin teatteri on toki kolme vuotta nuorempi kuin Shakespearen Globe, mutta tämä englantilainen edeltäjä tuhoutui valitettavan nopeasti. Hvarin teatteri pysyy edelleen paikallaan ja on yhä hyvissä voimissa. Kaupungin keskustaan ei pääse autolla, vaan auto on jätettävä yleiselle vartioidulle parkkipaikalle. Etäisyydet eivät kuitenkaan ole pitkiä. Hvarin kaupunki on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästä. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Kulttuuritapahtumia: Hvarin kesätapahtumat, Laventelifestivaali.  Kylpylähotelli. Lue lisää Hvarin paikkakunnista Jelsa, Paklinski otoci, Stari Grad. 7 päivän sääennuste. 3 päivän ennuste Hvar. Varaa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto. Vuokraa vene tai käy risteilyllä.

Lisätietoja:  tzhvar.hr

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Suosittelemamme hotellitlomahuoneistot, pienhotellit, lomatalot ja lomahuvilat. Venevuokraus ja risteilyt.

Lentoyhteyksiä ja autonvuokrausta: Split: LufthansaCSA kesäisin/autonvuokraus Split.

Takaisin: < Split-Dalmatia     << Kroatian matkailualueet

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!