Split

DSC00918-izrez

Split on Keski-Dalmatian ja koko Dalmatian suurin kaupunki. Splitin edustalla komeilevat isohkot saaret Brač, Hvar, Šolta ja Vis. Kaupungin päänähtävyyksiä ovat Diocletianuksen palatsi ja keskiaikainen Split. Näistä syistä Split on listattu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Splitin nähtävyyksiä – Unecso ja muuta
DSC00853Split on 1700 vuotta vanha. Ensimmäinen Splitin asukas oli Rooman keisari Diocletianus, joka n. vuonna 300 jKr. rakennutti itsellensä huvilan jäätyään eläkkeelle keisarintehtävästä Roomassa. Eläkeläiskeisari ei kuitenkaan viettänyt päiviä joutilaana, vaan kokeneena valtiopäämiehenä hän jatkoi työntekoa siirtymällä Rooman seuraavien hallitsijoiden neuvonantajaksi. Siksi hänen huvilansa ei ollutkaan mikään pikku mökki: sen pinta-ala oli 30 tuhatta neliömetriä, ja ulkomitat olivat 181 x 216 metriä. Se oli kokonaisen korttelin kokoinen. Historian kuluessa tämän huvilan sisälle muotoutuikin kaupunki, jonka ensimmäiset asukkaat tulivat viereisestä Salonasta pakoon barbaaritulijoita – slaaveja ja avaareja. Vähitellen kaupunki kasvoi myös palatsin ulkopuolelle, ja nykyisin palatsi on korttelin mittainen.

Rooman keisarin Diocletianuksen palatsi on yksi myöhäisantiikin merkittävimmistä rakennuksista, ei vain siitä syystä, että se on säilynyt niin hyvin kokonaisuudessaan, vaan myös siksi, että rakennuksesta löytyy omaperäisiä arkkitehtonisia muotoja. Ne ovat merkkejä uudesta varhaiskristillisestä, bysanttilaisesta ja varhaiskeskiaikaisesta taiteesta.

DSC00864Splitin maamerkeistä toinen, Pyhän Dujen katedraali, on sekin itse asiassa Diocletianuksen palatsin osa, joka toimi keisarin kuoltua toimi hänen mausoleuminaan. Romaaninen kirkko on peräisin 1200-luvulta, ja rakentamisvaiheessa käytettiin mausoleumin materiaalia  antiikkiajoilta. Koristeellisen puuoven oli veistänyt mestari Andrija Buvina.

Diocletianuksen palatsissa sijaitsee myös maailman kapein kuja, jonka nimi on Pusti me proći (Anna minun mennä ohi), mikä viittaa siihen, ettei kaksi ihmistä voi kulkea siinä rinnakkain. Tosiaan, huonnosti se onnistuu, testattu on.

Splitin rantabulevardi on kävelykatuna tunnettu Riva. Katu on noin 1700 vuotta vanha ja sijaitsee Diocletianuksen palatsin ja meren välissä.

Kulttuurin ja historian ystäville suositellaan käyntiä myös Splitin kaupunginmuseossa, arkeologisessa museossa ja kuvanveistäjä Ivan Meštrovićin galleriassa. Ivan Meštrović on Kroatian kuuluisin kuvanveistäjä.

Splitin seudun nähtävyyksiä on myös historiallinen kaupunki Solin, jossa asuttiin jo esihistorialliseen aikaan. Rooman valtakunnan aikana Solin oli Dalmatian provinssin keskus. Siitä on jäänyt lukuisia kulttuurihistoriallisia todisteita. Solin sijaitsee Splitistä 8 km pohjoiseen.

Muuta tarjontaa
Patikoinnin ystävät  ilahtuvat varmaan kävelyretken palkitsemasta näköalasta, jonka tarjoaa Marjan-niminen vuori 178 metrin korkeudelta.

Isona kaupunkina Split tarjoaa hyviä ostosmahdollisuuksia. Niitä löytyy esimerkiksi kaupungin keskustasta. Lisätietoja. Ks. hintataso Kroatia.

Kulttuuritapahtumia: Splitin kesä, Diocletianuksen päivät.

Vaikka Split onkin iso kaupunki, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö siellä voisi nauttia puhtaasta merivedestä. Kyllä hyvinkin voi. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Sinilippuja: 5+1 (Stobreč). Useita kylpylähotelleja.

Spalatina-(1)Splitiin on helppo majoittua, koska kaikki palvelut löytyvät läheisyydestä. Rauhallisempaa lomaa kaipaaville suositellaan tukikohdaksi jotakin Splitin esikaupungeista, kuten esimerkiksi Podstranaa tai Stobrečia. Meno on  rauhallisempaa, ranta lähellä ja liikenneyhteydet Splitiin ovat hyvät.   Liikenneyhteydet saarille: lautta linja 602 Vis (Vis) – Split ja 604/604a Ubli (Lastovo) – Vela Luka (Korčula) – Split ja 606 Drvenik Veli – Drvenik Mali – Trogir – Split ja 631 Split – Supetar (Brač) ja 635 Split – Stari Grad (Hvar) ja 636 Split – Rogač (Šolta); tavallinen laivayhteys linja 616 Trogir – Slatine (Čiovo) – Split; nopea laivayhteys linja 9601 Split – Rogač (Šolta) ja 9602 Vis (Vis) – Hvar (Hvar) – Split ja 9603 Jelsa (Hvar) – Bol (Brač)– Split ja 9603a Split – Milna (Brač)– Hvar (Hvar) ja 9604 Lastovo – Vela Luka (Korčula) – Hvar (Hvar) – Split ja 9608 Korčula – Prigradica (Korčula) – Hvar (Hvar) – Split.

7 päivän sääennuste. 3 päivän ennuste Split. Varaa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto. Vuokraa vene tai käy risteilyllä.

Lisätietoja: visitsplit.com

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Suosittelemamme hotellitlomahuoneistot, pienhotellit, lomatalot ja lomahuvilat. Venevuokraus ja risteilyt.

Lentoyhteyksiä ja autonvuokrausta: Split: Lufthansa, CSA kesäisin/autonvuokraus Split.

Takaisin: < Split-Dalmatia     << Kroatian matkailualueet

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!