Pag

Pag-249

Pagin saari on suhteellisen iso saari, jonka 270 km pitkä rantaviiva on yksi Kroatian laveimmista. Pag tunnettaan kivestä, suolasta, Pagin juustosta, lampaanlihasta, pitsistä ja terveysmudasta. Sekä kirkkaasta vedestä. Pag-saaren rannoilla liehuu 3 sinilippua.

Sijaintinsa vuoksi Pagin saarella puhaltaa usein talvisin voimakas kuivankylmä buratuuli, joka aiheuttaa mm. sen, että Pagin maisemaa hallitsee kivi eikä korkeampaa kasvillisuutta näy. Mutta ruohoa kuitenkin kasvaa, ja sitä pidetään herkkuna. Tarkemmin sanottuna, se on herkkua saaren lampaille koska se sisältää buratuulen tuomaa merisuolaa, mutta myös Välimeren kasveista saatuja eteerisiä öljyjä, ennen kaikkea salviaa. Sen seurauksena saadaan maukasta lampaanlihaa ja erinomaista ja kehuttua Pag-juustoa. Pagin saarella oleskeleekin lampaita melkoiset määrät, ehkä noin 40 000. Pagin kaupungin tienoilta löytyy myös iso suola-allasalue, ja kaupungin lähellä olevassa Lokunjan kylässä voi kylpeä mudassa, jolla sanotaan olevan hoitava vaikutus mm. reumaan ja joihinkin ihosairauksiin. Pitsin ystäville suositellaan käsin tehtyä Pagin pitsiä, joka on tehty ohuesta ja kestävästä langasta. Pagin pitsinyplääjillä on pitkä perinne ja hyvä maine: jopa kuningatar ja arkkiherttuatar Maria Teresia piti Wienin linnan palkkalistoilla erästä Pagilta kotoisin ollutta rouvaa, joka nypläsi aina tarvittaessa pitsiä kuninkaallisiin tarpeisiin. Pagin pitsinnypläysperinne kuuluu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hallinnollisesti Pag on jaettu kahteen maakuntaan.  Novaljan kaupunkia ja sen ympäristöä lukuun ottamatta suurin osa sijaitsee Zadarin maakunnassa.

Novalja sopii sekä rauhalliseen lomaan viettoon, että juhlivalle kansalle. Rauhalliset uimarannat ovat mm. Straško, Caska, Planjka (Trinćel), Ručica, Jadra ja Mata. Erityisen rauhallista kokemusta kannattaa suuntautua paikkakunnalle Lun, saaren aivan pohjoispuolen eteläniemessä. Siellä on tarjolla aivan ainutlaatuinen oliivipuisen reservaatti, joista vanhin on 1200 vuotta täyttävä oliivipuu. Siellä voi myös ostaa aivan tuoreiltaan puristettua öljyä.

Novaljan kuuluisin uimaranta on kaunis Zrće. Matlkailusesongin aikana täällä viihtyvät erityisesti nuoret kaikkialta maailmalta.  Sesongin aikana rannan klubeilla on menoa aamusta iltaan eikä ole pakko mennä nukkumaan jos ei väsytä.  Rannalla voi myös urheilla ja sieltä löytyy baareja.  Liikenneyhteydet saarille: lautta linja 335 Prizna – Žigljen (Pag); nopea laivayhteys linja 9309 Novalja (Pag) – Rab (Rab)– Rijeka. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Sinilippuja: 3. Kulttuuritapahtumia: Novaljan kulttuurikesäVaraa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto.

Lisätietoja: tz-novalja.hr

god4-280Kaunis ja historiallinen Pagin kaupunki on saaren hallinnollinen keskus. 600-vuotiasta historiasta muistuttavat kirkot ja muut kivestä tehdyt rakennukset kaupungin keskustassa. Keskustassa sijaitsee kaksi mielenkiintoista museota: pitsimuseo ja suolamuseo. Uimaranta on kaupungin keskustassa. Katso meriveden laatu ja uimarannat.  Kulttuuritapahtumia: Pagin kulttuurikesä. 7 päivän sääennuste. 3 päivän ennuste Pag. Varaa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto.

Lisätietoja: tzgpag.hr 

 

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Suosittelemamme hotellit, lomahuoneistot, pienhotellit, lomatalot ja lomahuvilat.

Lentoyhteyksiä ja autonvuokrausta: Zadar: Lufthansa/autonvuokraus Zadar; Split: Lufthansa, CSA kesäisin/autonvuokraus Split.

Takaisin: < Zadar-Dalmatia     << Kroatian matkailualueet

 

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!