Zadar

god4-173b

Zadar, Dalmatian entinen pääkaupunki, on 2400 vuotta vanha. Siellä sijaitsee Kroatian vanhin yliopisto, perustettu vuonna 1396. Kaupungissa on säilynyt moni arvokas historiallinen muistomerkki, mm. 800-luvulla rakennettu Pyhän Donatuksen kirkko ja Pyhän Stošijan katedraali 1100-luvulta. 180-vuotiaalla Zadarin arkeologisella museolla on suuri kokoelma esineitä kivikaudesta myöhäiseen keskiaikaan. Mutta Zadar on toki ylpeä omasta uudesta arkkitehtuuristaan, kuten teoksista Meriurut sekä Tervehdys auringolle. Ne on suunnitellut arkkitehti Nikola Bašić. Kesäisin Zadarissa vietetään monia festivaaleja. Tunnetuin niistä on Donatin musiikki-illat, jossa Pyhän Donatuksen kirkossa soi keskiaikainen, renessanssi- ja varhaisbarokkimusiikki. Tunnelma on unohtumaton.  Festivaalin ajankohta on joka vuoden heinä-elokuu.  Toinen kesätapahtuma on Täyden kuun yö. Täyden kuun tunnelman luomiseksi sammutettaan rantakadun julkinen valaistus ja sytytetään lyhdyt ja kynttilät. Paikallisherkkuja ja viinejä.

Zadarissa on 73 000 asukasta, eikä se tietenkään ole mikään ”rauhallinen ja maalauksellinen kalastajakylä”, mutta kyllä, kyllä tässäkin kaupungissa pääsee rannalle. Päinvastoin, valinnanvara on suuri. Katso meriveden laatu ja uimarannat. Sinilippuja: 2. Zadarissa on myös laadukkaita kylpylähotelleita. Ostoksia Zadarissa. Ks. hintataso Kroatia.

Liikenneyhteydet saarille: lautta linja 401 Zadar – Kosirača (Ist) – Olib – Silba – Krijal (Premuda) – Mali Lošinj (Lošinj) ja 431 Zadar – Ošljak – Preko (Ugljan) ja 433 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Molat – Ist  ja 434 Brbinj (Dugi otok)– Zadar  ja 435 Zadar – Bršanj (Iž) – Rava; tavallinen laivayhteys linja 405 Rava – Iž – Zadar  ja 405a Zadar – Sali (Dugi otok) – Zaglav (Dugi otok); nopea laivayhteys linja 9401 Olib – Silba – Premuda – Zadar ja  9403 Ist – Molat – Zadar  ja 9404 Zverinac – Božava (Dugi otok) – Sestrunj – Rivanj – Zadar ja 9404a Zadar – Iž – Rava ja 9406 Zadar – Sali (Dugi otok) – Zaglav (Dugi otok). Sinilippuja: 2. 7 päivän sääennuste.  3 päivän ennuste Zadar. Varaa hyvä hotelli tai laadukas lomahuoneisto, talo tai huvila. Varaa edullinen vuokra-auto.

Lisätietoja:  tzzadar.hr

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Suosittelemamme hotellit, lomahuoneistot, pienhotellit, lomatalot ja lomahuvilat.

Lentoyhteyksiä ja autonvuokrausta: Zadar: Lufthansa/autonvuokraus Zadar; Split: LufthansaCSA kesäisin/autonvuokraus Split.

Takaisin: < Zadar-Dalmatia     << Kroatian matkailualueet

 

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!