Meriteitse

WP_20150618_036

Suomesta voi lähteä matkalle Kroatiaan myös meriteitse. Silloin matkanteko sujuu helpomminomalla autolla. Esimerkiksi Finnlinesilla pääsee Helsingistä joko Saksan Travemünden kautta tai Naantalista Ruotsin kautta ensin Kappelskäriin ja sitten Malmöstä Travemündeen ja eteenpäin. Lauantaisin Helsingistä Travemündeen lähtevien matkustajien on mahdollista yöpyä sunnuntain ja maanantain välinen yö laivalla. Katso Finnlinesin reitit ja aikataulut.

Toinen vaihtoehto on Via Baltican kautta. Via Michelinin mukaan matka Helsingistä Splitiin on 2519 km pitkä (noin 1282 km moottoritietä), kestää yhtäjaksoisesti 33 tuntia, josta 12,5 tuntia moottoritiellä ja maksaa 307 euroa. Tiedot suurpiirteiset, tarkistettu 12/2015. Aloita matkanteko varaamalla Eckerö Linesin lauttamatka Tallinnaan.

Tässä keskitytään kuitenkin Kroatian meriliikenteeseen. Kroatian meriliikennevirasto ylläpitää sivuja, jotka kokoavat kaikki Kroatian Adrianmerellä liikkuvat yhtiöt ja valtakunnallisesti tärkeät linjat.  Viraston sivut ovat toistaiseksi valitettavasti vain kroaatiksi, mutta ne ovat ajankohtaiset. Katso  Kroatian lautat ja laivat – osoissa Kroatian mannernaan ja saarten välisten tarkemmat reitit, joiden avulla pääset suunnittelemaan aikatauluja.

Kansaivälinen lauttaliikenne:
Zadar – Ancona, Split – Ancona, Split – Stari Grad – Pescara, Ancona – Split – Pescara / Rijeka – Split – Stari Grad (Hvar) – Korčula – Sobra (Mljet) – Dubrovnik – Bari, Dubrovnik – Bari (direkt): Vis – Ancona, Stari Grad – Ancona.
Lauttojen lisäksi Kroatian ja Italian välillä liikennöivät myös pika-alukset. Esimerkiksi matkan kesto Anconan ja Zadarin välillä  on  3 – 3 ½ tuntia.

Rannikkolautta:
Rijeka – Split – Stari Grad /Hvar – Korčula – Dubrovnik.

Paikallinen lauttaliikenne, joka yhdistää mannermaan ja saaret: Cres, Lošinj, Rab, Pag, Ugljan, Pašman, Olib, Silba, Premuda, Ist, Molat, Sestrunj, Rivanj, Žirje, Kaprije, Zverinac, Rava, Zlarin, Dugi otok, Iž, Šolta, Brač, Hvar, Vis, Pelješacin niemimaa, Korčula, Lastovo, Mljet, Šipan.  Muut paikalliset laiva- ja pika-aluslinjat yhdistävät saaret, joilla ei ole autoliikennettä.

Pika-alusliikenne (joka yhdistää saaret ja mannermaan tai saaret keskenään)
Alue Rijeka – Lošinj, Susak, Unije, Cres, Ilovik, Pag, Rab
Alue Zadar – Ist, Molat, Dugi otok, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Olib, Silba, Premuda
Alue Split – Brac, Hvar, Šolta, Lastovo, Korčula, Vis
Alue Dubrovnik – Mljet, Šipan, Korcula, Lastovo
Alue Šibenik – Žirje, Kaprije
Sesonkilinjat: Split – Brač (Milna) – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik (toukokuun alusta lokakuun loppuun), Dubrovnik- Korčula – Hvar- Brač (Bol) (heinäkuu-syyskuun alku) .

Laivalinjat (jotka yhdistävät saaret ja mannermaan tai saaret keskenään)
Alue Rijeka – Lošinj, Srakane, Unije, Ilovik, Susak
Alue Zadar – Dugi otok, Iž, Rava, Vrgada
Alue Šibenik – Prvic, Zlarin
Alue Split – Drvenik Veli ja Mali, Čiovo, Biševo
Alue Dubrovnik – Šipan, Lopud, Koločep.

Tulliasemat, jotka on tarkoitettu ulkomaalaisten alusten saapumiseen:
Pysyvät: Umag, Porec, Rovinj, Pula, Raša/Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Korčula, Vela Luka, Ubli ja Dubrovnik.

Kesäsesongin aikana: ACI marina Umag, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Hvar, Stari Grad (Hvar), Vis, Komiža ja Cavtat.

Kroatian suurin varustamo on Jadrolinija. Yhtiön nettisivuilla voi nähdä aikataulut, hinnat ja reitit sekä valmiiksi ostaa katamaraaniliput tai Italian ja Kroatian väliset lauttaliput sekä muut liput sillä ehdolla, ettei matkustus tapahdu samana päivää kun ostetaan lippu netistä.  Tietysti on mahdollista ostaa lippu myös paikan päällä satamasta. Jadrolinijan lisäksi Kroatian merellä liikennöivät myös muut, pienemmät laivayhtiöt. Muita laivayhtiöitä Kroatiassa:

G & V line: gv-line.hr   (Erinomainen palvelu!)
Rapska plovidba d.d.: rapska-plovidba.hr
SNAV: www.snav.it
Miatours: www.miatours.hr
Venezia lines: www.venezialines.com
Kapetan Luka: www.krilo.hr
Bura Line & Offshore Slatine www.buraline.com
BlueLine Ferries: www.blueline-ferries.com

Huom! Kannattaa tarkistaa aikataulut huolella, sillä kaikki laivat eivät liikennöi aivan joka päivä, varsinkaan talvella. Huippusesongin aikana saattaa muodostua jonkin verran jonoja.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Liikenne, Lentäen, Autolla, MeriteitseKroatian lautat ja laivat, Junalla, Bussilla ja junalla, BussillaKaupunkien paikallisliikenne

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!