Autolla

matkalla-313

Tieliikenne

Asiakirjat ja pakolliset varusteet
Kroatiassa tarvitaan voimassa oleva ajokortti (kansainvälistä ajokorttia ei tarvita), auton alkuperäinen rekisteröintitodistus ja auton vakuutustodistus. Vihreä kortti on suositeltava. Sen saa pyydettäessä omasta suomalaisesta vakuutusyhtiöstä. On syytä ottaa huomioon, että liikennevakuutuksen korvaussummat määräytyvät Kroatian vakuutuslainsäädännön mukaan (eli vahingon tapahtumamaan korvauskäytäntö on määräävä, kuten kaikkialla ETA-maiden ulkopuolella). Jos on kuitenkin tarkoitus ajaa Splitistä Dubrovnikiin, on syytä tarkistaa, että vihreään korttiin on merkitty sekä Kroatia että Bosnia-Hertsegovina, sillä tie kulkee noin 10 km matkan Bosnia-Hertsegovinan puolella. Henkilöautoissa on pakollinen myös ensiapulaukku sekä heijastava varoitusliivi sekä taajamissa että taajamien ulkopuolella sitä varten, että kuljettaja joutuu astumaan autosta ulos hätätilanteen vuoksi. Sama koskee moottoripyöriä >50m³ . Liivin tulee olla normin EN-471 mukainen. Varoituskolmio on pakollinen moottoriajoneuvoissa (paitsi moottoripyörässä).

Kroatian autokartta
Tässä Kroatian autoliiton ylläpitämä Kroatian autokartta ja reittisuunnitteluopas ja tässä Via Michelinin reittiopas.

Ajaessa
Ajoneuvoissa on käytettävä ajovaloja (lähivaloja) öisin ja huonon näkyvyyden vallitessa varsinkin talviaikana. Moottoripyörissä ja skoottereissa ajovaloja on käytettävä aina ja kaikkialla. Promilleraja on 0,5, paitsi nuorten ja ammattikuljettajien kohdalla, joille raja on 0,0. Matkapuhelinta ei saa käyttää ajaessa paitsi hands-free -laitteella. Kroatian autoliitto suosittelee turvallisen matkan varmistamiseksi nopeusrajoitusten noudattamista, sääolosuhteiden huomioon ottamista sekä taukojen pitämistä säännöllisesti. Kroatiassa risteyksiä ei saa ajaa tukkoon.

Nopeusrajoitukset
–taajamissa 50 km/t,
–taajamien ulkopuolella 90 km/t,
–moottoriliikennetiellä 100-110 km/t
–moottoritiellä 130 km/t
–moottoriajoneuvo perävaunulla ilman jarruja 80 km/t
–bussit kevyillä perävaunuilla ja ilman sitä 80 km/t; moottoriteillä 100 km/t, lukuun ottamatta lasten kuljetuksiin järjestettyjä bussikuljetuksia.

Polttoaine
Huoltoasemat ovat suurimmissa kaupungeissa avoinna vuorokauden ympäri. Laadut ovat: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel, Diesel. Lisäksi suurimmissa kaupungeissa ja moottoriteillä myydään myös kaasua. Luottokortit käyvät kaikilla huoltoasemilla. Kroatian omat huoltoasemaketjut ovat: ina.hr ja tifon.hr. Bensa on Kroatiassa suhteellisen edullista, ainakin verrattuna Suomeen.

Autoilijan velvollisuudet liikenneonnettomuuden sattuessa
Liikenneonnettomuuden sattuessa pitää ensin soittaa yleiseen hätänumeroon 112, tai poliisille puhelinnumeroon 92. Tätä ei toki tarvitse tehdä jos on kyseessä vain aineellinen vahinko. Jos liikenneonnettomuudessa on loukkaantuneita, soitetaan ambulanssi, puhelinnumero on 194. Turvaa liikenneonnettomuuspaikka, pane päälle varoitusliivi ja aseta varoituskolmio ja ryhdy toimenpiteisiin estääksesi uudet vaaratilanteet. Odota poliisin tuloa. Jos kyseessä on ajoneuvovaurio, pyytäkää siitä todistus poliisilta, sitä tarvitaan rajalla, jotta pääsisitte pois maasta. Jos vaurio pitää korjata tai jos on tarvetta auton hinaukseen korjaamoon, soittakaa tiepalveluun numeroon 1987 (jos soitatte ulkomailta +385 1 1987).

Miten välttää ruuhkat?
Varsinaiset kesäruuhkat alkavat heinäkuun puolessa välissä ja kestävät elokuun loppuun. Kesäruuhkia ilmenee jo heinäkuun alusta. Myös kesäkuun jälkipuoliskolla saattaa olla ruuhkaisia ajanjaksoja sillä sekä Kroatian että naapurimaan Slovenian juhlapyhät kohdistuvat kesäkuun toiselle tai kolmannelle viikolle. Monilla on tietysti tavoitteena viettää muutaman pyhänpäivän miellyttävällä rannikolla ennen varsinaisia lomia. Vuoden 2016  kalenteri löytyy tästä. Suunnittelussa voi toki käydä katsomassa myös Slovenian liikennesujuvuuskalenteria. Kyseessä on tietysti toinen maa, mutta liikennetiheys tai ainakin trendit ovat ihan samoja. Yritä ajaa arkisin ja välttä ajamista lauantaisin, jos on mitenkään mahdollista. Ennen matkalle lähtöä tutustukaa liikennetilanteeseen, jota Kroatian autoliitto hak.hr päivittää koko ajan. Myös Kroatian radiossa (HR 2) tiedotetaan liikenteestä (myös englanniksi ja saksaksi) taajuudella 98,5 MHz.

Ruuhkia voi osittain välttää myös ajamalla tietullipisteeseen, jossa on mahdollista maksaa vain kortilla. Seuraavia rajanylityspaikkoja kannattaa välttää kesäisin viikonloppuisin: Kaštel, Rupa, Bregana ja Macelj. Kannattaa mieluummin valita joku pienempi kansainvälinen rajanylityspaikka. Pienillä raja-asemilla liikenne sujuu ongelmitta, mutta haittapuolena ovat niille johtavat kapeat tiet.

Moottoritiellä
Kroatia on viime vuosina panostanut vahvasti moottoritierakentamiseen. Moottoritieverkosto kattaa lähes koko maan. Sen lisäksi Kroatian moottoritiet kuuluvat Euroopan kauneimpiin maisemien vaihtelevuuden takia.

Kroatiassa on neljä yhtiötä, jotka hallinnoivat moottoriteitä. Jokaisella on oma reviirinsä. Käytännössä systeemi kuitenkin toimii. Sen huomaa konkreettisesti esimerkiksi ajaessa Zagrebista Rijekaan, jossa alkuosuus Zagreb-Bosiljevo on toisen yhtiön ja loppuosuus Bosiljevosta eteenpäin toisen yhtiön hallinnassa. Silloin vain pitää maksaa kahdessa erässä eri yhtiöille. Nämä yhtiöt ovat: hac.hr, (A1 Zagreb-Split-Dubrovnik; A3 Slovenian raja- Serbian raja; A4 Zagreb-Unkarin raja; A5 Osijek- Bosnian raja) arz.hr (A6 Zagreb-Rijeka; A7 Rijeka-Slovenian raja), azm.hr (A2 Zagreb- Slovenian raja), bina-istra.hr  (A8, A9 Istrian Y).  Ajantasainen kartta löytyy tästä.

Moottoriteiden tietullimaksu. Toisin kuin naapurimaissa, Kroatiassa ei ole yhtenäistä vinjettisysteemiä, joka kävisi kaikilla moottoriteillä. Tietulli maksetaan joka tien yhteydessä. Istrian moottoritiellä maksetaan toistaiseksi pelkästään  Učka-tunnelin käytöstä kiinteä hinta. Myös Krk-saaren ja mannermaan välinen ylitys on maksullinen, ja se maksetaan erikseen aina saareen tultaessa.  Suosittelemme maksamista luottokortilla, varsinkin viikonloppuisin turhan jonotuksen välttämiseksi. Zagrebin liepeillä on kortilla maksaville oma nopea kaista.

Vuokraa auto
Bussiliikenteen olemassaolon huolimatta, pidempien välimatkojen taittaminen Kroatiassa helpottuu huomattavasti käyttämällä omaa tai vuokrattua moottoriajoneuvoa. Tämä pätee varsinkin silloin jos lennät jollekin lentokentälle, joka sijaitse Kroatian rajojen ulkopuolella, eivätkä julkisen liikenteen aikataulut ole mitenkään koordinoitu. Auto on kätevä kulkuväline esimerkiksi silloin kun kuljetat tavaroita lentokentältä majapaikkaan, käyt retkellä, ostat ruokaa ruokakaupasta, menet rauhalliselle uimarannalle… Matkan sujuvuuden lisäksi auton vuokraaminen saattaa olla monesti edullisin tapa kulkea paikasta toiseen, sillä auton vuokraushinnat ovat viime vuosina olleet laskussa sekä Kroatiassa että lähiseudulla. Lentäen– artikkelissa etäisyydet ja ajomatkojen ajat on poimittu Via Michelin -verkkosivuilta. Vaikka suomalaisittain nämä etäisyydet saattavat paikoittain vaikuttaa pitkiltä, ne eivät kuitenkaan ole ylipääsemättömiä. Muuten ne jäisivät mainitsematta. Matkan suunnittelussa ei kuitenkaan kannata olla ylioptimistinen ja kuvitella ajavansa Wienistä Dubrovnikiin parissa tunnissa sillä sellainen ei mitenkään onnistu. Onnistuu kuitenkin näin päin: lento Ljubljanaan, loma Istrian rannikolla. Tällöin matka taittuu n. yhdessä tunnissa ja 40 minuutissa. Kaukaisimmat lentokentät, jotka esiintyvät Lentäen-artikkelissa ovat Wien ja Budapest, joista matka Zagrebiin taittuu noin neljässä tunnissa. Nopea ja vaivaton matkustaminen näillä seuduilla johtuu siitä, että Kroatiassa, Sloveniassa, Italiassa, Itävallassa ja Unkarissa sekä niiden välillä ovat erinomaiset moottoritieyhteydet. Lisätietoa maantieliikenteestä, tietulleista tms. saa partnerisivustolla Adrian.fi kunkin maan osiossa. Hyödyllisä autonvuokraslinkkejä:

autonvuokraus Dubrovnik; autonvuokraus Split; autonvuokraus Zadar; autonvuokraus Rijekaautonvuokraus Pulaautonvuokraus Zagreb;  autonvuokraus Ljubljana; autonvuokraus Trieste; autonvuokraus Venetsia; autonvuokraus Grazautonvuokraus Wienautonvuokraus Budapest.

Lisätietoja: Autoliitto autoliitto.fi, Kroatian autoliitto HAK hak.hr, Via Michelin reittisuunnittelu, Finnlines – reittimatkat Saksaan ja Ruotsiin, Eckerö Line – reittimatkat Tallinnaan.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Liikenne, Lentäen, Autolla, MeriteitseKroatian lautat ja laivat, Junalla, Bussilla ja junalla, BussillaKaupunkien paikallisliikenne

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!