Lomatalot

Viktoria-(1)

Isommalle seurueelle ja omissa oloissa viihtyville on talon vuokraaminen hyvä vaihtoehto. Vuokrataloja on Kroatiassa monia. Yhteinen nimitys niille on tavallisesti  Villa.

On kahdenlaisia taloja: niitä, joissa on useita majoitusyksikköjä, tai jotka voidaan jakaa sellaisiksi, tai taloja, jotka vuokrataan kokonaisuudessaan.

Jaettavissa olevat talot ovat tavallisimpia. Yleensä talo pilkotaan eri huoneistoihin, joihin voidaan majoittaa samaan aikaan useita pienempiä ryhmiä. Tyypillinen esimerkki on jakaminen kerroksittain, jolloin esimerkiksi alakerran huoneistoon sijoitetaan Virtaset ja yläkertaan Korhoset. Toinen esimerkki on, että pihapiirissä on useampia pienempiä taloja: silloin Virtaset majoittuvat taloon A ja Korhoset taloon B.  Piha on yhteinen. Jos pihapiirissä on uima-allas, molemmille perheille kuuluu sen käyttöoikeus, eikä sitä voi varata vain itselleen.

Jaettavissa olevan talon (tai talopiirin) voi useimmassa tapauksissa vuokrata itselleen kokonaan, mutta siinä tapauksessa pyydetään tavallisesti se hinta, jonka talon omistaja olisi saanut jos olisi erikseen vuokrannut kaikki huoneistot. Ikiomasta rauhasta täytyy olla valmis maksamaan.

Vähemmistönä ovat ne talot, jotka vuokrataan vain yhdelle asiakkaalle kerrallaan. Yhtenäistä käytäntöä ei ole: joissakin vuokralaiset pääsevät nauttimaan täydestä rauhasta, joissakin talon omistaja asuu enemmän tai vähemmän lähellä. Toisaalta, talon omistajan läheisyydellä on toki hyviäkin puolia: häneltä voi saada lisätietoa paikallisista olosuhteista ja konkreetista apua muutenkin. Nämä talot ovat periaatteessa vähän hinnakkaampia kuin jaettavissa olevat talot, päivän vuokra on n. 100-200 euroa neljän hengen perheeltä.

Luksustalot
Luksustalot ovat asia erikseen. Niissä on oma rauha taattu. Rauhan lisäksi ne eroavat muista taloista korkealla majoitustasollaan. Luksushuvilaan kuuluu aina oma piha ja parkkipaikka sekä ranta tai uima-allas tai molemmat.  Kaikki talot ovat ilmastoituja. Parhaiden kroatialaisten huviloiden vuokrat sisältävät myös palvelevan henkilökunnan, joka useimmiten koostuu kokista ja siivoojasta. Kroatian luksustalot ovat hyvin suosittuja ja niitä kannattaa varata hyvissä ajoin.

Tyypillisen kokoinen huvila on sellainen, johon mahtuu kahdeksan henkeä. Toki on pienempiä ja isompia. Huviloiden hinta vaihtelee Kroatiassa suuresti koosta, merinäköalasta, sijainnista ja varustetasosta riippuen. Nyrkkisääntönä on, että hintataso nousee mitä etelämmäksi mennään. Näin ollen 8 hengen keskivertohuvilan vuokrahinta Istrian ja Kvarnerin seudulla on tällä hetkellä ajankohdasta riippuen noin 200-400e, Keski-Dalmatiassa 240-560e ja Etelä-Dalmatiassa 430-690e päivässä. Huvilat ovat edullisempia alkukesästä heinäkuun puoleenväliin ja jälleen syyskuusta eteenpäin. Pienempiä taloja (noin 4-5 hengelle) on tarjolla eniten Istrian sisämaassa, Adrianmeren rannikon pohjoisosassa. Päivävuokra uima-altaalla varustetussa istrialaisessa pienemmässä talossa on suunnilleen 130-260e. Luksushuviloita vuokrataan tavallisesti ainakin viikoksi.

Huom!  Jokainen, joka yöpyy Kroatiassa on velvollinen rekisteröitymään oleskelupaikkakunnan matka- tai matkailutoimistossa. Rekisteröitynä pitää olla ensimmäisestä oleskelupäivästä lähtöpäivään asti.  Rekisteröinnillä valvotaan majoituspalvelujen tarjoajien majoitustasoa sekä pyritään ehkäisemään Kroatian lakien vastaista majoitusta. Rekisteröinti maksaa muutaman euron henkilöltä, ja sen lisäksi peritään jokaiselta henkilöltä oleskelumaksu (nk. turistivero), joka on aikuisilta noin 1 euro päivässä. Turistivero kuuluu joskus vuokrahuoneiston tai -kiinteistön hintaan, joskus ei. Käytännössä rekisteröinnin hoitaa majoituspalvelujen tarjoaja, mutta jos et ole varma, onko sinut rekisteröity, pyydä kiinteistön isännältä tai emännältä todistusta rekisteröinnistä. Valitse ja varaa lomatalo Kroatiasta!

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Majoitusvinkkejä: laadukkaat hotellit, laadukkaat lomahuoneistot, talot, huvilat ja pienhotellit, venevuokraus ja risteilyt

 

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!