Ilmasto ja sää

WP_20150625_022

Kroatian ilmasto vaihtelee alueittain, mutta pääosin ilmasto on lauhkeaa. Pitkin Adrianmeren rannikkoa on miellyttävä Välimeren ilmasto, joka sisältää paljon aurinkoisia päiviä. Kesät ovat kuivia ja kuumia ja talvet lauhoja ja kosteita. Keskimääräinen lämpötila rannikolla: tammikuussa 5°C- 9°C, elokuussa 22°C-25°C.  Kesäisin paikoitellen helle voi kohota jopa 40 asteeseen. Meren lämpötila on talvisin 12°C ja kesäisin noin 25°C.  Sesongin aikana purjehdusolosuhteet ovat suurimmaksi osaksi suotuisat.

Adrianmeren tavallisimmat tuulet ovat pohjoisesta alkaen: tramontana (N), bura (NE, joka voi olla joko sykloninen tai korkeapaineinen), levant (E), talvilevant, jugo (eteläinen, SE, voi olla joko sykloninen tai korkeapaineinen), oštro (S), lebić/garbin (SW), pulenat (W), maestral (NW), ja burin (kesäinen lämmin tuulenvire).  Päätuulet ovat  maestral, bura ja jugo. Maestral, joka on kesän tavallisin tuuli, ja vakaa tramontana, ovat miellyttäviä purjehdustuuleja. Melkein samaa voisi sanoa myös levantista ja jugosta – jos nyt eivät ole liian voimakkaita, mutta harvemmin sitä tapahtuu kesäisin. Kesäisin jopa bura puhaltaa jokseenkin pienemmällä voimalla. Buraa on kuitenkin syytä varoa, samoin kuten kesämyrskyjä, jotka yleensä tulevat lännestä ja lounaasta.

Englanninkielinen säätiedotus merenkulkijoille lähetetään radiosta ainakin kolmesti päivässä: Radio Rijeka (5:35, 14:35, 19:35), Radio Split (5:45, 12:45, 19:45), Radio Dubrovnik (6:25, 13:20, 21:20). Myös satamakonttorit lähettävät säännöllisesti 15 minuutin välein säätietoja myös englanniksi. Kanavat ovat Pula 73, Rijeka 69, Split 67 ja Dubrovnik 73. Lisätietoja: Kroatian ilmatieteen laitos: www.meteo.hr.

Linkkejä: Suomenkielinen venevuokraukseen Kroatiassa erikoistunut sivusto, sääennuste Adrianmeri, sijaintikohtainen sääennuste purjehtijoillehuomispäivän ennusteet; ilmavirtaukset ja -paineet (kartat purjehtijoille); säätietojen arkisto

Oikopolut: Meri, Vuoroveden vaihtelut, Merivirrat,
Purjehtimaan, Rannikko, Ilmasto ja sää, Veneen vuokraaminen, Omalla veneellä, Kuljettajan pätevyys, Kipparit, Venesatamat, Satamakonttorit, Turvallisuussääntöjä, Merihädässä, Ympäristö, Kun kohtaat delfiinin,
Uimarannat, Sinilippu liehuu, Turvallisuus,
Risteilyjä,
Sukeltajan maailma, Sukeltajakortti, Missä saa sukeltaa?

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!