Veneen vuokraaminen

sailing_boat_croatia_charter_bavaria_46_01

Melkein kaksisataa kroatialaista yritystä on rekisteröityjä venevuokraajia.  Noin kolme neljäsosaa vuokrattavista aluksista on purjeveneitä ja loput ovat moottoriveneitä ja muita aluksia, joita voi vuokrata melkein jokaisesta Kroatian venesatamasta (marinasta). Veneiden vuokraajilla on moderneja ja hyvin varustettuja aluksia. Kroatiassa voi vuokrata ainoastaan niitä aluksia, jotka purjehtivat Kroatian lipun alla.

Vuokra-aika ja palvelut
Tavallinen vuokra-aika on viikko ja se alkaa tyypillisesti lauantaina kello 17 jälkeen ja päättyy seuraavan viikon lauantaina kello 9. Check-in aikana vuokranantaja kertoo asiakkaille aluksesta ja laivassa olevista asiakirjoista, ja molemmat puolet tutkivat yhdessä veneen papereita yksityiskohtaisesti.  Sääntönä on, että aluksen polttoaine- ja vesisäiliöt ovat venettä noudettaessa sekä palautettaessa täydet.

Sekä moottoriveneet että purjeveneet ovat riittävän hyvin varustettuja, mutta jos vuokra-aikana sattuu vahinko, asiasta pitää ilmoittaa vuokranantajalle mahdollisimman nopeasti.

Kaikkia rekisteröityjä venevuokraamoja valvoo Vuokraveneiden yritysten yhdistys.

Monet veneenvuokraajista tarjoavat myös lisäpalveluja, esim. veneen vuokraamista yksittäisiksi päiviksi tai viikonlopuksi, lisävarusteita (esim. perämoottori, spinaakkeri), miehistöpalvelua (kippari, emäntä, kokki, sukelluspalvelu, purjevenekurssi), mahdollisuuden veneen hankintaan, lisävakuutus (esim. yllättävän peruutuksen sattuessa).

Mitä maksaa?
Alku- ja loppusesonkina hinnat ovat yleensä matalammat ja merellä on vähemmän ruuhkaa, lämpötila on miellyttävämpi ja tuulet puhaltavat niin, että purjehtimien on pelkkää nautintoa.

Vuokrahinta ilmoitetaan tavallisesti viikolta. Vuokrahinnat vaihtelevat suuresti ajankohdasta, kotisatamasta ja varustetasosta riippuen. Hinta määräytyy myös aluksen tyypistä ja koosta, sekä mahdollisista lisäpalveluista riippuen.  Vuokraajat myöntävät tavallisesti alennusta esimerkiksi tapauksissa joissa on kyse useamman viikon vuokrauksesta, useammasta veneestä, aikaisesta vuokrausajankohdasta (tavallisesti jos kesävene varataan tammikuun loppuun mennessä).

Muutamia suuntaa antavia esimerkkejä, jotka koskevat viikon vuokraa kesäaikana. Hinnat on esitetty hyvin suurpiirteisesti: purjevene Bavaria 36 (3 hyttiä) n. 1220-2500e; purjevene Bavaria 49 (5 hyttiä) n. 2400-4600e; moottorivene Jeanneau Prestige 34 (2 hyttiä) 3200-2800e, moottorivene Cranchi Atlantique (2 hyttiä) 5200-7000e.

Pääsääntöisesti venen loppusiivous sisältyy hintaan, ja melkein kaikki yritykset vaativat vuokravakuutta, joka palautetaan takaisin jos vene palautetaan vaurioitumattomana lähtösatamaan.  Vuokravakuus maksetaan myös siinäkin tapauksessa jos on vuokrattu laiva kipparinen.

Vuokraajan velvollisuuksia
Laivassa on pakollinen vakuutus, joka koskee kolmatta osapuolta. Jos kuitenkin sattuu  jotakin purjehtimisen aikana, on heti otettava yhteyttä tukikohdan yhteyshenkilöön. Alus on vakuutettu vain Kroatiassa, ja sillä saa purjehtia ainoastaan Kroatian vesillä.

Jos vuokraat veneen, velvollisuutesi on tarkastaa, onko veneen vuokraaja rekisteröinyt charter-toimintansa, onko kyseisellä veneellä voimassa oleva merikelpoisuuslupa (sen valokopio) sekä, onko kyseisen veneen miehistö merkitty miehistöluetteloon. Valtaosalla veneenvuokraajista on mahdollisuus merkitä luetteloon miehistön jäsenet internetin kautta. Mainitut asiakirjat on tärkeätä pitää koko ajan laivassa, ja ne pitää esittää siinä tapauksessa jos sattuu, että viranomainen kyselee niitä.

Jos haluat vuokrata veneen ilman kapteenia olemalla itse laivan päällikkö, sinulla pitää olla sitä tarkoitusta varten asianmukainen pätevyystodistus, joko ulkomaalainen (Suomen tapauksessa  kansainvälinen huviveneen kuljettajan pätevyyskirja) tai vastaava kroatialainen (nk. A, B, C). Veneen kuljettaminen ilman asianmukaista todistusta Kroatiassa ei ole sallittua. Lisäksi kipparilla tai jollakulla miehistön jäsenellä täytyy olla viestintäviraston antama VHF-käyttäjälisenssi.

Monet kroatialaiset venevuokraajat suosittelevat kuitenkin vuokraamaan veneen kipparin kanssa paikallisolosuhteiden takia.  Tämä koskee varsinkin, kun on vuokrattavana isompi purjevene. Näissä tapauksissa kipparin palvelut kuuluvat usein jo vuokrahintaan.

Veneen vuokrausyritys tarkastaa asiakirjasi, ja pistotarkastukset hoitaa satamakonttorien henkilökunta ja poliisi.

Myös ulkomaalaisten on mahdollista suorittaa kroatialainen veneen kuljettajan pätevyyskoe, joka mahdollistaa ohjaamista aluksilla aina 30GT asti sekä myös käyttämään aluksen UKV-RTF radiota. Koetta valvoo Satamakonttori. Lisätietoja Kroatian meri- liikenne- ja infrastruktuuriministeriöstä  www.mmpi.hr.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Linkki: Suomenkielinen venevuokraukseen Kroatiassa erikoistunut sivusto

Oikopolut: Meri, Vuoroveden vaihtelut, Merivirrat,
Purjehtimaan, Rannikko, Ilmasto ja sää, Veneen vuokraaminen, Omalla veneellä, Kuljettajan pätevyys, Kipparit, Venesatamat, Satamakonttorit, Turvallisuussääntöjä, Merihädässä, Ympäristö, Kun kohtaat delfiinin,
Uimarannat, Sinilippu liehuu, Turvallisuus,
Risteilyjä,
Sukeltajan maailma, Sukeltajakortti, Missä saa sukeltaa?

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!