Sukeltajan maailma

sukeltaja-380

Sukeltaminen on Kroatiassa erittäin suosittu harrastus. Merelle myydään vuosittain yli 40 000 henkilökohtaista sukelluslupaa. Merenkulku on ollut Adrianmerellä vilkasta jo tuhansien vuosien ajan. Merenpohja on täynnä kaikenlaisia hylkyjä. Niistä vanhimmat ovat peräisin aina muinaisen Kreikan ja Rooman valtakunnan ajoilta saakka. Tuoreimmat sota- ja kauppa-alukset ovat uponneet toisen maailmansodan aikana.

Laivoja ja niihin kuulunutta esineistöä makaa merenpohjassa etenkin Istrian niemimaan rannikolla. Pulan kaupunki oli muinoin merkittävä roomalaisten hallinto- ja kauppakeskus. Splitin lähellä sijaitseva Solin tunnetaan puolestaan muinaisen Rooman keisarin Diokletianuksen kesäpaikkana.

Sukeltajat kohtaavat Adrianmeren syvyyksissä monipuolisen ja ihmeellisen merenalaisen maailman, johon kuuluu mm. kauniita koralleja ja meren alaisia luolia. Matalahko Adrianmeren pohjoisosa (maksimisyvyys noin 50 metriä) on rikkaan kasvillisuutensa vuoksi suosittu sukelluskohde. Sen monipuolinen luonto houkuttelee paikalle niin kroatialaisia kuin ulkomaalaisiakin harrastajia. Meri on hieman sameampaa ja näkyvyydeltään heikompaa kuin keski- ja eteläosissa. Erot ovat kuitenkin miltei huomaamattomia.

Merivesi on kesä-lokakuussa keskimäärin 22 asteista. Suotuisat lämpötilat mahdollistavat käytännössä sukeltamisen ympäri vuoden. Kesä- ja syyskaudella on suositeltavaa käyttää 5 mm paksuista ja kokonaista märkäpukua huppuineen, muina aikoina 6,5 mm:n märkä- tai kuivapukua.

Parhaaat sukelluskohteet ovat etelässä, Kornatien saaristossa, jossa sijaitsevat Vis in ja Hvarin saaret. Kroatian sukelluskoulut tarjoavat opetusta aloittelijoiden kursseista (SSI-, PADI- ja UDI-kurssit) aina vaativaan Open Water Diver-koulutukseen saakka. Myös sukelluksen opettajille on omia kursseja.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Meri, Vuoroveden vaihtelut, Merivirrat,
Purjehtimaan, Rannikko, Ilmasto ja sää, Veneen vuokraaminen, Omalla veneellä, Kuljettajan pätevyys, Kipparit, Venesatamat, Satamakonttorit, Turvallisuussääntöjä, Merihädässä, Ympäristö, Kun kohtaat delfiinin,
Uimarannat, Sinilippu liehuu, Turvallisuus,
Risteilyjä,
Sukeltajan maailma, Sukeltajakortti, Missä saa sukeltaa?

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!