Sukeltajakortti

sukeltaja-376

Jotta Kroatiassa saa sukeltaa laitteilla (SCUBA-sukellus), vaaditaan kansainvälisen sukeltajakortti. Nämä tutkinnot ovat: CMAS, PADI, SSI, NAUI, NASDS, YMCA, MDEA, NASE, IDEA, IANDT, NSS-CDS, ANDI, TDI, NACI, PSA, PDIC, SDI, FIAS, ACUC, BSAC, VDST, BARACUDA ja vastaavat). Sen lisäksi laitesukeltamiseen tarvitaan lupa.  Luvan myöntäjänä on Kroatian Sukeltajien yhdistys. Luvan voi hankkia esimerkiksi sukelluskeskuksista tai -kerhoista tai myös joistakin matkatoimistoista. Luvan mukana saa myös käytännön tietoa, esimerkiksi sukellusrajoituksista, tärkeistä puhelinnumeroista ja muusta. Lupa on voimassa vuoden. Lupa haetaan joko yksittäissukeltamiseen tai järjestäytyneeseen sukeltamiseen.

Suosittelevampi vaihtoehto on järjestetty sukeltaminen. Se on myös tavallisempi ja turvallisempi tapa sukeltaa. Tällä hetkellä (12/2011) lupa järjestäytyneeseen sukeltamisen maksaa noin 13 euroa. Sukeltaminen järjestetään tavallisesti sukelluskeskuksissa tai -kerhoissa. Kroatian lukuisissa sukelluskeskuksissa (n. 170) tarjotaan monipuolista palvelua, joista tyypillisimmät ovat: sukelluslaitteiden vuokraus, myynti ja korjaus, sekä järjestetyt sukellusretket.

Hyvin monet keskukset järjestävät kansainvälisen tason sukelluskursseja, joista tavallisimmat ovat: CMAS, PADI, SSI, NAUI, BSAC. Tavallisesti ennen varsinaista kurssin alkua tehdään koesukellus, jota valvoo kurssin ohjaaja. Kurssin kesto on tavallisesti viikko

Muita palveluita, joita tavallisesti myös saa sukelluskeskuksista, ovat mm. sukellusristeilyt, majoitus- kuljetus- ja cateringpalvelut. Joissakin sukelluskeskuksissa tarjotaan myös harvinaisempia sukelluspalveluja, mm. tekninen yö-, luola- , nitrox ja trimix -sukeltaminen, sekä järjestetään sukellusta erityisryhmille.

Yksittäissukeltaminen on sukeltamista omilla tai vuokratuilla laitteilla. Tällöin sukelletaan omalla riskillä toivotuilla alueilla, mutta ilman ammattioppaan tai – ohjaajan apua tai valvontaa. Sukelluskortti yksittäissukeltamiseen hankitaan paikallisesta satamakonttorista. Lupa maksaa muutaman sadan euron. Lisätietoja: Kroatian Sukeltajien yhdistys www.diving-hrs.hr.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Meri, Vuoroveden vaihtelut, Merivirrat,
Purjehtimaan, Rannikko, Ilmasto ja sää, Veneen vuokraaminen, Omalla veneellä, Kuljettajan pätevyys, Kipparit, Venesatamat, Satamakonttorit, Turvallisuussääntöjä, Merihädässä, Ympäristö, Kun kohtaat delfiinin,
Uimarannat, Sinilippu liehuu, Turvallisuus,
Risteilyjä,
Sukeltajan maailma, Sukeltajakortti, Missä saa sukeltaa?

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!