Turvallisuus

wp-24614_027

Lasten turvallisuudesta on pidettävä hyvää huolta. Uimarengas ja kellukkeet helpottavat uimista, mutta ne ovat vain apuvälineitä eivätkä pelastusliivejä. Muovisandaaleista tai kumijalkineista voi olla apua, sillä aallot huuhtovat rannalle kiusallisia merisiilejä.  Tehtäväänsä palkatut siivoojat pyrkivät kuitenkin keräämään kaikki merisiilit pois uimareita kiusaamasta. Uintitossut helpottavat myös kävelemistä rannalla sillä suurin osa Kroatian rannoista koostuu sorasta. Tossuja myydään yleensä kauppakujissa rannan tuntumassa, ja ne maksavat muutaman euron. Halpa investointi, eikä jalkoihin koske.

Lasten vaipat ja muut roskat voi viedä roskalaatikoihin, joita on yleensä rannoilla sopivan matkan päässä. Toimivat WC:t ovat myös usein aivan rantojen läheisyydessä. Nämä asiat kannattaa varmistaa etukäteen.

Auringon otossa kannattaa olla varovainen. Ei auta, että rannalle saapuessa laitetaan paksu kerros aurinkorasvaa mahdollisimman korkealla suojakerroksella, sillä Kroatian auringon alla palaa helposti. Se koskee erityisesti meitä vaaleanihoisia Pohjolan asukkaita, mutta myös kaikkia muita, kroaattejakin. Kroatialaiset lääkärit ovat yksimielisiä siitä, että rannalla kannattaa oleskella klo 11 asti ja sen jälkeen pitää mennä varjoon. Auringonpalvontaa voi taas jatkaa kello 16 jälkeen.

Missä ei saa uida?
Myös uimisessa on tietynlaisia turvallisuusrajoituksia. Mainittakoon muutamia tapauksia, jolloin ei saa uida:
– valvotulla rannalla rajoitetun alueen ulkopuolella
– 100 metriä luonnonrannasta kauemmas
– satamissa ilman satamakonttorin hyväksyntää
– kulkuvesissä,  kapeissa väylissä ja kanavissa ilman satamakonttorin hyväksyntää

Uimarannoilla on kiellettyä:
– avotulen teko
– jätteiden levittäminen ja muu roskaaminen
– koirien tai muiden lemmikkieläinten uittaminen tai yleensäkään niiden mukaan ottaminen rannalle
– veneillä, purjeveneillä tai muilla kulkuneuvoilla liikkuminen uintialueella.

Lähde: Kroatian matkailutoimisto www.croatia.hr

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Meri, Vuoroveden vaihtelut, Merivirrat,
Purjehtimaan, Rannikko, Ilmasto ja sää, Veneen vuokraaminen, Omalla veneellä, Kuljettajan pätevyys, Kipparit, Venesatamat, Satamakonttorit, Turvallisuussääntöjä, Merihädässä, Ympäristö, Kun kohtaat delfiinin,
Uimarannat, Sinilippu liehuu, Turvallisuus,
Risteilyjä,
Sukeltajan maailma, Sukeltajakortti, Missä saa sukeltaa?

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!