Historia

go3-511

Kirjoittanut: Marijan Bašić

Historia lyhyesti
Kroatialaisten ja suomalaisten menneisyydessä on paljon samanlaista: molemmat maat ovat vuosisatojen aikana olleet vieraan vallan alla, ja kesti hyvin kauan saavuttua itsenäisyys.

Syntyperältään ja kielellisesti kroatialaiset kuuluvat eteläslaavilaisiin kansoihin, mutta maantieteellisen sijaintinsa ansiosta he ovat kuuluneet latinan kielen vaikutuspiiriin. Maa on ollut kroaattien asuttama 700-luvulta lähtien, kun eteläslaavit valloittivat Balkanin niemimaan.

Kroatia oli vuosisatoja eräänlaisena Euroopan teiden risteyskohtana, minkä ansiosta sen omaa kulttuuria on ollut vaikea havaita. Kansa ja maa ovat joutuneet useiden kulttuurien vaikutuspiiriin. Venetsian, Itävallan, Unkarin, Rooman, Bysantin ja myös Ranskan vaikutusten jäljet näkyvät erityisesti arkkitehtuurissa, mutta myös taiteessa, kielessä ja jopa aivan arkisessa ruoanlaitossa.

Kroatia kuului Itävalta-Unkariin vuoteen 1918 asti. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen voittajavaltiot jakoivat imperiumin ja Kroatiasta tuli osa Jugoslaviaa.

Maa irtosi Jugoslaviasta vuonna 1991 ja sen naapurimaita ovat Unkari sekä entiseen Jugoslaviaan kuuluneet Slovenia, Serbia, Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina.

Sisällissodan aikana 1991-1995 Kroatia kärsi niin inhimillisiä kuin aineellisiakin tappioita. Kroatia onnistui palauttamaan serbien valloittamat alueet vuonna 1995 usean sotilaallisen operaation seurauksena.

Uskonnollisena taustana mainittakoon, että nyky-kroattialaisista 88% on katolisia ja 4,4 % ortodokseja. Muslimeja on 1,3% ja muiden uskontokuntien edustajia alle 1%. Väestöstä runsaat viisi prosenttia ei kuulu mihinkään uskontokuntaan tai kirkkoon.

Katso video Croatia Homeland of Marco Polo (67 s). Lisätietoa: Kroatian historia (Wiki)

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!