Kuvataide ja arkkitehtuuri

god4-030

Kuvataide
Tavallisesti katsotaan, että uusi aika Kroatian taidemaalauksessa alkoi Vjekoslav Karas -nimisestä (1821-1858) muotokuvataiteilijasta. Häntä seurasivat mm. Celestin Medović, Bela Čikoš-Sesija sekä maisemataiteilija Slava Raškaj.  Vuosisadan lopussa Zagrebissa vaikutti myös Vlaho Bukovac, joka maalasi mielellään monumentaalisia kompositioita historiallisten aiheiden pohjalta. 1900-luvun alun edustajista mainittakoon mm. pariisilaisopiskelijat Josip Račić ja Miroslav Kraljević. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kuvataiteeseen puhaltelivat uudet ja monipuolisemmat virrat, joiden edustajina olivat mm. Max Clement Crnčić, Ljubo Babić ja Marino Tartaglia.  1930-luvulla Krsto Hegedušić perusti Hlebine-nimisessä kylässä naivistitaiteen Hlebinen koulukunnan, joka toisen maailmansodan päätyttyä niitti maailmanmainetta pääedustajanaan Ivan Generalić. Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana Kroatian tunnetuimpiin taiteilijoihin kuului Edo Murtić (1921-2005), joka oli tunnettu voimakkaista väreistä ja ekspressionistisesta otteesta.

Kroatian kuvaveistäjistä maailmalla kuuluisin on Ivan Meštrović (1883-1962), joka tunnetaan monumentaalisista historiallisista veistoksista. Häntä nuorempia olivat mm. Vanja Radauš, Fran Kršinić ja Antun Augustinčić.

Arkkitehtuuri
Kroatian arkkitehtuurilla on pitkät perinteet alkaen 800-luvun kirkoista, joita on vieläkin olemassa. Toki, se oli vielä silloin anonyymivaihe. Ensimmäisten ammattiarkkitehtien joukossa oli kaksi romaanityylisen kirkollisarkkitehtuurin mestaria. He olivat Andrija Buvina Splitissä (1214) ja Radovan Trogirissa (1240). Goottilaisen tyylin mestariedustajana mainittakoon esimerkiksi Šibenikin katedraalin rakentajan Juraj Dalmatialainen. Renessanssiaikana rakennettiin paljon palatseja, varsinkin Dubrovnikissa. Barokki oli puolestaan hyvin edustettuna Kroatian pohjoisosassa 1600 luvulla tai myöhemmin. Tyylin mukaan rakennettiin kirkkoja, mutta myös linnoja. 1800-luvun klassisismin korvasi usein vaatimattomampi Biedermeier. Sen jälkeen seurasi pitkä historisismin jakso, jonka edustaja oli esimerkiksi  Zagrebin tunnetuin arkkitehti Hermann Bollé (1845-1926). Seuraava jakso alkoi kauden vaikuttajan Viktor Kovačićin myötä, ja jatkajina olivat mm. Drago Ibler ja Stjepan Planić.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!