Kansallispuistot

god4-130

Tässä luvussa esittelemme kakki kahdeksan Kroatian kansallispuistoa.

Plitvicen järvet
Ihmeelliset metsämaisemat käpertyneinä Mala Kapela ja Plješivica -vuorten välissä, ja  kuudentoista järven ketju, joita yhdistävät monet vesiputoukset. Prošćansko jezero (639 m) ja Kozjak, ovat suurimmat ja korkeimmat järvet. Kalkkipohjaiset alajärvet puolestaan päättyvät 136 metriä alempana vesiputoukseen, jonka jälkeen muodostuu Korana-joki. Alueeseen kuuluu myös aarniometsä Čorkova  uvala, jossa asustelee 120 lintulajia. Siellä on useita luolia. Plitvicen kansallispuistossa vallitsee vuori-ilmasto, jolloin marras-maaliskuun välisenä aikana kukkulat, metsät, järvet ja vesiputoukset ovat lumen ja jään peitossa.  Plitvicestä löytyy Euroopan viihtyisämpiä pyöräily- ja kävelyreittejä. Kanootin melontaan vaaditaan lupa.

Krka
Neitseellisen puhdas karstipohjainen joki nousee Kninin kaupungin kupeesta. Seitsemän vesiputouksen kautta virtaava joki kulkee kahden kolmasosan mitalta kanjoneissa. Alueen kasvi- ja eläinkunta on poikkeuksellisesti rikasta – puistossa visertää jopa 222 eri lintulajia. Pitkin jokea ja vesiputouksien yläpuolelle sijoittuvat vesimyllyt, ja kanjonien yläpuolella on linnoitusten raunioita sekä maalauksellinen Čikola-joki.  Krkan jokisuistossa, 23.5 km pitkässä Pruklja -järvessä, on runsaasti simpukoita sekä  makean ja suolaveden kaloja. Visovac-järven keskellä sijaitsee pieni saari, ja saaren idyllisen puistotien päädyssä löytyy fransiskaaniluostari, jolla on pitkä historia. Kansallispuistossa sijaitsee myös toinenkin luostari: ortodoksiluostari Krka -Arhanđelovac. Hiljainen joki ja järvet ovat ihanteellisia kanootti- ja kajakkiretkeille, mutta sitä varten täytyy hakea erillinen lupa.

Brijuni
Brijuni-saariston kansallispuistoon kuuluvat saaret Veli Brijun, Mali Brijun sekä 12 muuta pienempää saarta.  Nämä saaret ovat olleet lepokeidas antiikinajoista saakka. Luonnon kauneuden ohella saarilta löytyy mielenkiintoisia historiallisia löydöspaikkoja. Veli Brijun- saarelta löytyy pyöräilyreittejä, mutta pienempiin saariin on parasta tutustua kajakilla.

Kornati
Kornatit ovat Välimeren tihein saaristo. Kornatit koostuvat 152 isommasta ja pienemmästä saaresta ja riutasta. Saaristo sijaitsee kahden isomman saaren välissä, jotka ovat Dugi otok ja Žirje. Lähellä Purara-saarta, kohti avomerta, on vedenalainen reservaatti. Vaikka saaret ovatkin pienkokoisia, niillä voi hyvin harrastaa liikuntaa: ne soveltuvat hyvin purjehdukseen, kajakkimelontaan, mutta myös kävelyreittejä löytyy.  Puhdas, kirkas vesi täynnä elämää sopii erinomaisesti sukellukseen ja kalastukseen.

Mljet
Kansallispuisto sijaitsee Mljetin saaren metsäisessä länsiosassa. Puistosta löytyy viisi erityyppisistä metsälajia sekä aarniometsän jäännöksiä ja lukuisia laululintuja. Se on myös käärmekotkan elinympäristö (kotka syö myrkyttömiä käärmeitä ja liskoja). Puistossa sijaitsee myös pieni suolavesijärvi, joka yhdistyy kanavaa pitkin suurempaan järveen. Siellä sijaitsee puolestaan pieni saari, jonka päältä löytyy 12. vuosisadalta peräisin benediktiiniläisluostari. Syrjäisille rannoille on mahdollista meloa kanootilla tai kajakilla, kiipeillä metsäpolkuja pitkin illyrialaisille linnoitusraunioille, pyöräillä karstisia tasankoja pitkin ja tarkastella perinteistä arkkitehtuuria, vanhoja kirkkoja, viehättäviä viinakellareita sekä maistella paikallisia erikoisuuksia.

Pohjois-Velebit
Levein Velebit-massiivin osa ulottuu  Vratnik-solasta (698 m)  Veliki Alaniin (1379 m). Meren puolelta massiivi on paljasta kalliota ja sisämaassa sitä peittää metsäinen  tasanko. Zavižan-huippulla  (1594 m) sijaitsee vuoristomaja ja kasvitieteellinen puutarha. Tämä on hyvä aloituskohta vaellus- ja ratsastusretkille. Kokeneille maastopyöräilijöille, vuorikiipeilijöille, liitäjille ja luolatutkijoille Pohjois-Velebit on haasteellista maastoa.  Premužić- harjannepolku kulkee Rožanski kukovi- reservaatin kautta. Sieltä pääsee ihailemaan merinäköalaa aina Rab-saareen asti. Jos jatkaa polkua eteenpäin, saapuu Hajdučki kukoviin, jonne pääsy on kuitenkin tiukasti rajoitettua.

Paklenica
Kunnioitusta herättävät Velika- ja Mala Paklenican rinnakkaiset rotkot, joiden  kupeilla voi ihailla neitseellistä erämaata näinkin lähellä Adrianmeren rantoja. On tuuheita mustamänty- ja pyökkimetsiä,  luolia, eläinten juottopisteitä, villejä ja herkullisia vuoristopuroja Velebitin korkeimmilta huipuilta. Velika Paklenica on vuorikiipeilijöiden mekka, ja luolien ystävät voivat ihastella vaikuttavaa Manita peć– kohdetta. Kivipolku johtaa puiston sisäänkäynniltä läpi rotkon vuorimajaan saakka (6 km). Vuoristosta löytyy muitakin suojapaikkoja. Kokeneille vuorikiipeilijöille Mala Paklenica on haaste sen kuivalla uomalla, jolla törmää villiin karstiin sekä endeemisiin eläin- ja kasvilajeihin.

Risnjak
Vuoriston länsimassiivi yhdistää Alpit ja Dinaariset Alpit. Siihen kuuluu Veliki Risnjak (1528 m) ja Snježnik (1506 m). Vuoristo on täynnä karstisia ilmiöitä mm.  railoja, kuiluja, luolia…  Laajoilla alueilla on vanhoja havumetsiä, vuoristoniittyjä ja alppikasveja. Monet kasvilajit ovat endeemisiä. Suurimpia villieläimiä ovat karhut, sudet, gemssit, alppimetsäkauriit, villisiat ja ilvekset. Vuoristojoet ja purot ovat taimenien ja muiden lohensukuisten kalojen elinympäristöjä.  Risnjak on erittäin mielenkiintoinen vuorikiipeilijöille ja maastopyöräilijöille. Kupa- joki soveltuu kanootti- ja kajakkimelontaan.

Kroatian kansallis- ja luonnonpuistot kartalla.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!