Unesco

du_2-373

Kroatia on maa, jossa löytää kulttuuriperintöä monien kaupunkien muurien sisältä,  museoista, gallerioista ja kirkoista. Monet niistä kuuluvat nykyisin Unescon maailmanperintökohteisiin. Kroatia on Välimeren lumoava maa, jossa pienikin kävelykierros saattaa johtaa laskeutumiseen tuhansia vuosia vanhoja kiviportaita pitkin vaiherikkaaseen historiaan.

Kroatia on myös erittäin hyvin edustettuna Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa, ja on maailman aineettoman kulttuuriperinnön  johtavassa asemassa.  Unescon maailmanperintökohteet Kroatiassa:

Dubrovnikin vanha kaupunki
Adrianmeren helmestä tuli Välimeren tärkeä mahtimaa 1200-luvun jälkeen.  Kroatian rannikon etelässä sijaitseva myöhäiskeskiaikainen kaupunki, joka sijaitsee Srđ- kukkulan alarinteellä, on vuosisatojen aikana säilyttänyt ainutlaatuisen kaupunkimaisen kokonaisuutensa kaupunkimuurien sisällä. Huolimatta siitä, että kaupunki vaurioitui pahasti vuonna 1667 maanjäristyksen seurauksena, goottilais-,  renessanssi-  ja barokkikirkot, luostarit, palatsit ja suihkulähteet onnistuttiin kuitenkin säilyttämään.

Diocletianuksen palatsi ja keskiaikainen Split
Rooman keisarin Diocletianuksen palatsi on yksi myöhäisantiikin merkittävimmistä rakennuksista, ei vain siitä syystä, että se on säilynyt niin hyvin kokonaisuudessaan, vaan myös siksi, että rakennuksesta löytyy omaperäisiä arkitehtonisia muotoja, jotka ovat varhaismerkkejä uudesta varhaiskristillisestä, bysanttilaisesta ja varhaiskeskiaikaisesta taiteesta. Katedraali on rakennettu keskiajalla, ja rakentamisvaiheessa käytettiin materiaalia mausoleumin antiikkiajoilta. Romaaniset kirkot ovat peräisin 1100- ja 1200-luvulta. Keskiaikaiset linnoitukset sekä goottilaiset, renessanssi- ja barokkipalatsit sijaitsevat roomalaisaikakauden muurien sisällä ja muodostavat harmonisen kokonaisuuden.

Porečin varhaiskristillinen Eufrasiuksen basilikan rakennusryhmä
Eufrazijana – niminen katedraalikokonaisuus sai nimensä piispa Eufrasiuksen mukaan, joka 500-luvun keskivaiheilla kunnosti perusteellisesti tuomiokirkon ja koristeli sen kuuluisilla mosaiikeilla. Ennen Eufrasiuksen tekemää kunnostamisesta oli olemassa ainakin kaksi rakennuksen varhaiskristillistä vaihetta samalla paikalla. Kristinusko tuli Porečiin aikaisin, jo 300-luvulla. Näin olleen basilika, atrium, kastehuone ja piispan palatsi ovat huomattavia kirkollisen arkkitehtuurin esimerkkejä. Basilika itse yhdistää omaperäisesti klassisismin ja Bysantin tyylejä.  Absidi on koristeltu runsaasti kuvannollisilla mosaiikeilla, jotka edustavat merkittäviä esimerkkejä omassa lajissaan Euroopassa.

Trogirin historiallinen keskusta
Trogir on hyvä kaupunkimaisen jatkuvuuden esimerkki. Paikkakunnan suorakulmainen asemakaava sai alkunsa hellenistisellä kaudella, jolloin paikalliset hallitsijat vuoroittain koristelivat sitä poikkeuksellisilla julkisilla rakennuksilla, asuinrakennuksilla ja linnakkeilla. Trogirin kauniit romaanityyliset kirkot täydentävät  omaperäisiä renessanssi- ja barokkirakennuksia. Tärkein rakennus on Trogirin katedraali, ja varsinkin sen länsiportaali, joka on taitelija Radovanin mestariteos, ja Kroatian tärkein romaanis-goottilaisen taiteen esimerkki.

Plitvicen järvet -kansallispuisto
Plitvicen kansallispuiston komeus ja ylitsepääsemätön viehättävyys johtuvat kalkkikivestä. Kalkkikiven muodostumisesta ja sen vaikutuksesta jokivirtaan on muotoutunut 16 järven ketju, joka edustaa suurenmoista arkitehtonista luonnon ilmiötä. Sitä ympäröi tiheä metsä, jossa asustelevat karhut, sudet ja monet muut harvinaiset eläimet sekä kasvilajit.

Šibenikin Pyhän Jaakon katedraali
Pyhän Jaakon katedraalia rakennettiin 1431-1535, minkä aikana tapahtui merkittäviä muutoksia monumenttitaiteessa Pohjois-Italian, Dalmatian ja Toscanan alueilla 1400- ja 1500-luvuilla. Kolme arkkitehtiä –  Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatialainen ja Nikolaus Firenzeläinen – kehittivät rakennelman, joka on tehty kokonaisuudessaan  kivestä käyttämällä ainutlaatuista tekniikkaa rakennettaessa katedraalin kupolia. Tuloksena on kivimateriaalin harmonia, sommitelmat sekä katedraalin harmonia kokonaisuutena.

Stari Gradin tasanko
Stari Gradin tasanko edustaa nykyisin parhain säilynyttä antiikin aikaista kreikkalaista maisemaa Välimerellä. Tasangolla viljellään yhä mm. oliiveja ja viinirypäleitä. Viljelmät ovat pysyneet melkein muuttamattomia antiikin kreikkalaisten kolonioiden ajoilta (v. 385 eKr.) ja ovat todistamassa geometristä antiikinaikaista maanjakojärjestelmästä

Keskiaikaiset hautakivet Stećakit
Keskiaikaiset, yleensä kalkkikivistä veistetyt stećak-nimiset hautakivet ovat peräisin 1100-1500 -luvulta. Stećakit löytyvät 28 paikasta eri maissa: Kroatian lisäksi Bosnia-Hertsegovinassa, läntisessä Serbiassa, läntisessä Montenegrossa. Kroatian stećakit sijoittuvat kahdelle paikkakunnalle: etelässä Dubrovnikin Konavle-seudulle ja vähän pohjoisempana Dalmatian sisämaahan paikkakunnalle Cista Velika.

Aineettoman kulttuuriperinnön luettelo
Kroatia on myös hyvin edustettuna Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa, eniten Euroopassa ja se sijoittuu erittäin korkeasti myös maailmanlaajuisesti, heti Kiinan, Japanin ja Korean jälkeen. Tässä ne ovat:

Pyhän Blasiuksen juhlinta, Dubrovnik
Kroatian pitsinnypläysperinne, Lepoglava, saaret Hvar ja Pag
Kastavin laskiaisaikojen kellonsoittajat, Kastav
Hvarin ristikulkue, Hvar
Istrian ja Hrvatsko Primorjen kahden sävelasteikon laulu, Istria
Ljelja/Kraljica (=kuningatar) -kulkue Gorjani, Slavonia
Hunajakakkujen tekemisen taito Kroatian pohjoisosassa
Perinteiset puulelut Hrvatsko Zagorjessa
Ritarihenkinen hevosturnaus Sinjska Alka, Sinj
Ojkanje -uhanalainen laulutapa Dalmatian sisämaassa
Nijemo kolo – piiritanssi vailla musiikin säestystä Dalmatian sisämaassa 
Improvisointitaitoa sisältävä Bećarac- musiikkilaji Slavonia, Baranja, Srijem
Klapa- moniääninen (tavallisesti mieskuoron) esittämä laulutapa, Dalmatian rannikko
Välimeren ruokavalio  – Koko Kroatian rannikko, esimerkiksi Dalmatia

Kroatian Unesco-kohteet kartalla.  Kroatian Unesco-kohteet YouTubessa (1 min). Lisätietoja: Unesco

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!