Mannermainen keittiö

orehnjaca-191

Kroatian mannermainen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Itävalta-Unkariin alueelta, ja siinä on jossakin määrin myös turkkilaisia vaikutteita. Vanhin alueen keittokirja on 1600-luvulta. Tälle keittiölle on tyypillistä ruokavalio vuodenaikojen vaihtumisen mukaisesti, slow-food – valmistamistapa, ruokalajien kirjo konstailemattomasta kansanruoasta aatelistapaisiin juhlaruokiin.

Mannermainen keittiö on aika raskas, varsinkin Välimeren keittiöön verrattuna. Liha on tärkein raaka-aine suunnilleen tässä järjestyksessä: sianliha, siipikarja, naudanliha, riista. Kalaa syödään vähemmän, ja se, mitä syödään on ennen kaikkea peräisin makeista vesistä: karppi, kuha, hauki, taimen, ahven, monni. Vihanneksista ja juureksista ovat suosittuja mm. peruna, papu, palkopapu, kaali, sipuli, paprika,  tomaatti, punajuuri.

Mannermaisessa Kroatiassa syödään – alueesta riippuen – paljon tuorejuustoa,  kalkkunaa ja ankkaa, sianlihasta jalostettuja tuotteita (mm. kulen -paprikalla maustettua kestomakkaraa, čvarci -puristettuja ihrapaloja, sianpotka), papupatoja, unkarilaistyyppisiä paprikalla maustettuja kalapatoja, lampaanlihaa rosvopaistin tapaan, maissia.

Tuoreet salaatit koostuvat tavallisesti lehtisalaatista, valko- tai punakaalista, tomaatista, paprikasta ja sipulista, monesti maustettuja kurpitsaöljyllä.  Myös purkkisäilöntä on tavallista. Mainittujen salaattiainesten lisäksi säilötään vielä kurkkua ja punajuurta. Suosittuihin ruokiin kuuluu myös ajvarin säilöntä. Ajvar on paprikasta, munakoisosta ja valkosipulista tehty maustetahna.

Jälkiruoaksi tarjotaan usein kermapohjaisia leivoksia tai pullia, mm. saksanpähkinä-  unikko- tai kurpitsarulla, hunajakakku, munkit.

Mannermaisen keittiön ruokajuomana on useampia vaihtoehtoja Välimeren keittiöön verrattuna. Viiniä tälläkin kyllä juodaan, varsinkin Rieslingiä, Graševinaa, Burgundacia ja Tramineria. Mannermaisessa Kroatiassa juodaan olutta ruokajuomana huomattavasti  enemmän kuin rannikolla, eniten tšekkityyppistä lageria. Myös väkevien juomien suosio on jonkun verran suurempi kuin rannikolla. Tyypillisiä viinalajeja ovat  šljivovica (luumuviina), lozovača (grappa-tyyppinen viina), travarica (yrteillä maustettu grappa).

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!