Olut ja panimot

FB-staroceskopivo

Teksti: Marijan Bašić

Olutkulttuuri hakee muotoaan
Mannereurooppalainen olut- ja pubikulttuuri on vasta rantautumassa Kroatiaan. Siitä huolimatta oluen panemisella on Kroatiassa vankka historia.

Elo-syyskuussa, järjestetään 10-päiväiset olutfestivaalit Karlovacin kaupungissa. Paikkakunnan oman olutmerkin Karlovacko Pivon ympärille rakentuvalla tapahtumalla on pitkä perinne. Jopa kolmasosa Kroatiassa pantavasta oluesta valmistetaan juuri Karlovacisa.

Mantereella on useita pieniä ja keskisuuria panimoita, joista osa on aloittanut tuotantonsa lähes 200 vuotta sitten. Olutmerkeistä tunnetuimpia ovat edellä mainittu Karlovaċko Pivo sekä Velebitsko Pivo, Ozujsko Pivo, Tomislav Pivo ja kausiolut Bozicno.

Karlovačko Pivo (5,2%) on vaalea, peruslagerolut. Pullossa tarjoiltuna olut on vahvasti hiilihappoinen ja väri kullankeltaiseen vivahtava.

Velebitsko Pivo (5,4 %) tunnetaan myös nimellä Licanka. Olut valmistetaan Velebit-vuoren puhtaaseen luonnon veteen. Vleebitskon panimo on Donja Pazaristassa, Likan maakunnassa.

Ožujsko Pils on saksalaistyyppinen, väriltään vaalea pilsnerolut (5,2 %), jonka  juuret ulottuvat aina 1800-luvun viimeiselle vuosikymmenelle saakka. Ozujskolle on tyypillistä voimakkaasta humaloinnista johtuva hieman katkera maku.

Tomislavin tummaa lageria (7 %) usein sanotaan Kroatian vahvimmaksi olueksi. Sen täyteläinen maku on saanut monet olutasiantuntijat pauloihinsa.

Bozicnon kausiolutta (6%) on saatavilla pääsääntöisesti joulun tienoilla. Sen kullankeltainen väri ja erikoinen aromi viehättävät joka vuosi aina uudelleen ja uudelleen.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!