Välimeren keittiö

DSC07398

Välimeren keittiölle ovat tyypillisiä intensiiviset ja monipuoliset tuoksut ja värien kirjo. Kroatian Välimeren keittiö on jatkoa antiikin ja illyrialaisen ruoanlaittotaidon perinteelle, ja siihen on vaikuttanut  vahvasti Italian ruokakulttuuri, ja jonkun verran myös ranskalainen ruoanlaittotaito.

Rannikolla syödään hyvin ja terveellisesti. Toisin kuin mannermaisessa keittiössä, täällä pääruokana tarjotaan usein kalaa, oliiviöljy korvaa margariinin, hedelmiä ja vihanneksia käytetään paljon ja juodaan terveellistä punaviiniä.

Kroatian rannikolla panostetaan lähiruokaan. Täältä löytyy mm. kalaa, meren hedelmiä, viinirypäleitä ja viiniä, oliiveja ja oliiviöljyä, lampaita, vuohia, viikunoita, sitrushedelmiä.

Kala on pääruokana tärkeä. Tyypillisiä Adrianmeren kaloja ovat  mm. hammasahven (Dentex dentex), meribassi (Dicentrarchus labrax), skorpionisimppu (Scorpaena scrofa), kultaotsa-ahven  (Sparus aurata), makrilli (Scomber scombrus), sardiini (Sardina pilchardus). Ne ovat vain muutamia Adrianmeressä asustelevia kaloja. Kaloja valmistetaan monen eri tavoin, esimerkiksi tekemällä keittoja, patoja, risottoja, grillataan, paistetaan uunissa, marinoidaan, suolataan. Myös äyriäiset kuuluvat vahvasti Välimeren keittiöön. Esimerkiksi Stonissa kasvavat osterit ja simpukat. Myös mustekalat, kuten seepiat, kalmarit ja tursaat, ovat paikallisherkkuja.

Kyllä lihaakin syödään. Tunnetuin rannikon tuote on pršut. Se on prosciutto -tyyppinen ilmakuivattu kinkku, joka voi olla valmistettu moneen tapaan alueesta riippuen. Myös karitsaliha on maukasta, kuten Šibenikin ja Splitin seuduilta, mutta varsinkin Pagin saarelta.

Alueesta riippuen syödään myös muitakin herkkuja. Niinpä esimerkiksi Etelä-Dalmatiassa ankerias- ja sammakkopataa, scampeja, rapuja,  kastanjoita, ja aivan rannikon pohjoisosassa, Istriassa, tryffeleitä.

Lisäkkeenä tarjotaan usein mangoldia, perunaa, tomaattia, artisokkaa ja rannikolla kasvavia kaalilajikkeita. Rannikon pohjoisosassa lisäkkeenä ovat usein myös parsa ja pasta.

Pasta kuuluu tietysti Italian keittiön vaikutuspiiriin, mutta on olemassa sitä aitoa kroatialaistakin, kuten: fuži, pasutice, šurlice, makaruni na iglu, pljukanci.

Jälkiruokakulttuurille ovat tyypilliset huomattavasti kevyemmät vaihtoehdot kuin mannermaisessa keittiössä. Täällä käytetään voita säästäväisesti ja hunaja korvaa usein sokerin. Tyypilliset leivonnaiset sisältävät tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, esimerkikis viikunoita, ja usein myös manteleita ja pähkinöitä. Taikinaan lisätään  usein myös tippa brandyä. Tavallisempia jälkiruokia ovat munkkityyppiset fritulet, pinca-pulla, smokvenjak-viikunakakku tai paahtovanukas rožata.

Välimeren keittiön ruokajuomaan kuuluu viini. Laadukkaita viiniä löytyy jo heti rannikon pohjoisesta alkaen. Istria on kuulu pientilaviiniviljelystään, joissa lajikkeina ovat tyypilliset Malvazija, Merlot tai Teran. Krk-saari ylpeilee puolestaan valkoviinillä Vrbnička žlahtina. Dalmatiassa viljellään punaviiniä Babić, Hvarski plavac, Vugava, Postup ja Dingač.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!