Viini ja väkevät

DSC07333

Teksti: Marijan Bašić

Viinikulttuurilla on Kroatiassa pitkä perinne, joka ulottuu aina antiikin Kreikkaan ja Roomaan valtakunnan aikakaudelle asti. Miellyttävä ja vaihteleva ilmasto, riittävä auringonvalo ja sopiva maaperä mahdollistavat eri viinilajikkeiden viljelyn ja jalostamisen. Rypäleet saavat ainutlaatuisia ominaisuuksia Balkanin oivallisesta luonnosta ja ilmastosta.

Vuosisatojen ajan viinin viljely ja valmistus ovat olleet monin paikoin Kroatiaa lähes ainoa ihmisten tulonlähde. Rypäleistä, marjoista ja hedelmistä valmistetaan viinin lisäksi niin väkeviä kuin alkoholittomiakin juomia. Myös Kroatian oluet ovat laadukkaita.

Viiniä tuottaa 30 suurta viinitehdasta, 35 osuuskuntaa ja noin 250 perheyritystä. Kroatialaisten viinien kysyntä on alkanut kasvaa myös maan rajojen ulkopuolella.

Kokonaistuotannosta noin kaksi kolmasosaa muodostuu valkoviineistä ja vajaa kolmannes punaviineistä. Noin  prosentti tuotannosta on roseviinejä. Valkoviineistä 93% tulee Kroatian sisäalueilta. Noin 70% punaviinin tuotannosta saadaan rannikon ja saariston alueilta

Maan eteläosissa, Dalmatiassa ja saaristossa, ruoan kanssa nautitaan usein bevandaa, joka on veteen sekoitettua, raskasta ja aromikasta punaviiniä. Kaakkois-Kroatiassa puolestaan juodaan gemistiä, joka on mineraaliveden kanssa sekoitettua kuivaa valkoviiniä. Kroatiassa laatuviinit nautitaan lähes poikkeuksetta ruoan kanssa. Edellä mainittuja viinilaatuja nautitaan janojuomana monilla paikkakunnilla, joissa veden saanti on vaikeaa.

Viinialueet
Istria ja Kvarner-lahti
Bujen Malvazija, Cabernet, Porecin Sauvignon ja Merlot, Buzetin Teran, Vrbnikin Zlahtina ja kuohuviinit – Bakarska Vodica, ym.

Gorski Kotar ja Lika
Luumuviina ja luonnonhedelmien ja -marjojen snapsit, joita sekoitetaan hunajan kanssa (Medovaca).

Dalmatia
Viinit: Peljesac-saaren Dingac ja Postup, Babic Primostenista, Hvar-saaren Vugava ja Plancic, Korcula-saaren Posip ja Grk, Lastovo-saaren Marastina, Dubrovnikin Malvazija, Prosek (makea jälkiruokaviini). Väkevistä juomista tunnetuimpia ovat mm. je i Lozovaca -viinirypäleen viina, Travarica (snapsi, jossa erilaisia yrttejä) ja sekä liköörit Maraskino ja Vlahov.

Slavonia ja Baranja
Kevyt luumuviina ja viinit: Kutjevacka Grasevina ja Kutjevacki Chardonnay, Rajnski Rizling (Enjingi), Grasevina (Krautheker ja Zdjelarevic), Ilocki Traminac, Bijeli Pinot (pajzos) ja Endentski Rizling Beljesta sekä Dzakovacin hiippakunnan piispan viinit, jotka valmistetaan jumalanpalveluksia tai messua varten.

Luoteis-Kroatia
Pljesivicen Portugizac Jastrebarsko-alueelta, Chardonnay (Strigovan), Muskat Otonel, kuohuviinit  Turk -perheen kellarista, viinit  Bocjakovin kellarista, Valkoinen (Bijeli) Pinot Sveti Ivanista, Voloderin Moslavina Zkrlet. Alueella juodaan myös perinteinen gvirc’ia, jota tarjoillaan leivonnaisten kera (ns. licitarski kolaci).

Kroatian viinit ovat terveellisiä
Kroatian teknillisen korkeakoulun ja Ruder Boskovicin instituutin tutkimusten mukaan kroatialaiset viinit sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja, joiden tiedetään ennaltaehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä parantavan stressinsietokykyä ja työtehoa. Ne ehkäisevät myös monia virus- ja bakteeritulehduksia.

Laitosten tutkimien viinien joukossa oli kolme valko- ja kolme punaviiniä. Punaviini Zlatan Plavacin (Vinarija Plenkovic, Hvarin saarelta) antioksidanttien osuus oli 4,8 g/l, kun taas terveellisiksi mainostettujen Uuden Seelannin ranskalaisperäisten viinien (Cabernet Sauvignon ja Merlot) pitoisuudeksi on ilmoitettu vain 3,9 g/l.

Antioksidanttien ansiosta ranskalaisia viinejä mainostettiin muutama vuotta sitten maailman terveellisimpinä. Kroatialaisviinit päihittävät ne terveellisyydessä lähes mennen tullen.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!