Viininviljely

WP_20150623_025

Teksti: Marijan Bašić

Merkittävät viininviljelyalueet
Tilastojen mukaan viinitarhat muodostavat noin 65 000 hehtaaria Kroatian pinta-alasta. Maatalousministeriön julkaisemissa tiedoissa maantietellisesti suojattujen merkkiviinien viljelyyn käytetään 37 500 hehtaaria eli suunnilleen puolet koko viinitarha-alasta.

Samaisen lähteen mukaan Kroatiassa on noin 700 maantieteellisesti suojattua viinilajiketta. Näistä kutakuinkin  puolet valmistetaan yksityisissä perheiden omistamissa viinikellareissa.

Suojatut alkuperäiset viinit muodostavat yhteensä yli 50 000 000 litraa. Näistä noin 10% on huippuviinejä, 70% laatuviinejä ja 20% koostuu eri alueiden pöytäviineistä.

Valkoviinin valmistus on valta-asemassa Kroatiassa. Kokonaistuotannosta ale 67% muodostuu valkoviineistä, 32% punaviineistä ja noin 1% roseviineistä. Valkoviineistä 93% tulee Kroatian sisäalueilta ja 70% punaviinin kokonaistuotannosta saadaan rannikon ja saariston alueilta.

Viinialueet
Manner-Kroatia
Viljeltyimpiä lajikkeita ovat Grasevina (23K), joka muodostaa lähes 51%:a tuotannosta, Rajnin Risling, Traminac (18K) yhdessä Chardonnay´n kanssa, noin prosentin verran tuotannosta ja viimeisenä Sauvignon. Punaviineistä tunnetuimpia on Frankovka, jonka osuus on noin 6% kokonaistuotannosta.

Adrianmeren rannikko ja saaristo
Runsaasti viljeltyjä lajeja Istrian, Dalmatian ja saariston muodostamalla rannikkovyöhykeellä ovat Malvazija (n.9%), joka on Istrian valkoviini, Debit (n.3,5%), Posip (n.1,5%) ja Zlahtina, jota valmistetaan Krk-saarella.

Punaviinilajikkeista tunnetuimpia ovat Merlot (66K), Cabernet Sauvignon, Marastina, Vugava ja Grk. Kroatiasta löytyy myös luonnollisia desertiviinilajikeita kuten Plavac Mali (27K) tunnetuista Dingac (86K) ja Postip -alueista.Mainittakoon, että entinen pääministerimme Paavo Lipponen piti erityisesti Dingac-viinistä.

Mene maistelemaan viinimessuille!
Maan itsenäistymisen seurauksena ja matkailun kehityksen ansiosta laatuviinien viljely sai uutta pontta Kroatiassa. Viinimessujen lukumäärä onkin kasvanut viime vuosina. Näissä myynninedistämistapahtumissa kilpaillaan viinilaadusta.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Näe ja koe, Nähtävyydet, Unesco, Luonto, Kansallispuistot, Luonnonpuistot,
Historia, Sanasto,
Kulttuuri, Museot ja galleriat, Taide, Kuvataide ja arkkitehtuuri, Musiikki, Tanssi, teatteri, elokuva, Kieli ja kirjallisuus, Tapahtumat, Musiikkitapahtumia, Tanssitapahtumia, Teatteritapahtumia, Elokuvatapahtumia, Ruokatapahtumia, Urheilutapahtumia, Perinnettä ja historiaa, Monipuolisia tapahtumia,
Ruoka, Välimeren keittiö, Mannermainen keittiöViini ja väkevätViininviljely, Olut ja panimot

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!