Käytännön vinkkejä

WP_20150626_051

1) Majoitu lomataloon tai -huoneistoon
Hotellit ovat hyvä vaihtoehto lyhytaikaiseen oleskeluun kaupungissa. Mutta jos teitä on enemmän kuin kaksi, oleskelette kohteessa kolme päivää pitempään, toivotte omaa rauhaa ja vapautta, kannattaa valita laadukas lomahuoneisto tai lomatalo. On halvempaa, kauniimpaa ja yksilöllisempää.

2) Ilmastointi
On vaikeata ymmärtää miten aiemmin pärjättiin ilman ilmastointia. Valittaessa majapaikkaa varmista, että huoneessa tai huoneistossa on ilmastointi. Tämä kapine on kesäisin melkein välttämätön.

3) Älä turhaan oleskele ulkona keskellä päivää
Tavallisin lämpötila kesäisessä Kroatiassa on siedettävästä 30 vähemmän siedettävään 40 asteeseen. Emme suosittele turhaa oleskelua ulkona keskellä päivää, esimerkiksi kävelemällä kaupunkikierroksia. Espanjalaiset eivät ole keksineet siestaa turhaan. Jos on pakko oleskella ulkona, pysy varjossa. Tämä valitettavasti koskee myös auringon ottoa. Kroatialaiset lääkärit ovat yksimielisiä siitä, että rannalla kannattaa oleskella klo 11 asti ja sen jälkeen pitää mennä varjoon. Auringonpalvontaa voi taas jatkaa kello 16 jälkeen.

4) Tippejä ei paheksuta
Vaikka palvelumaksu kuuluukin laskuun, on suotavaa antaa tippejä. Sopiva määrä voi olla noin 5-10% laskusta tai sitten muutama kuna pyöristettynä ylöspäin. Tarjoilijat arvostavat käteisenä annettuja tippejä.

5) Tervehdi
Muista että oleskelet sivistyneessä Euroopassa, jossa ei tunneta käsitettä ”suomalainen jurous”. Eikä sitä käsitettä välttämättä kannata mainostaakaan. Siispä: tervehdi ihmisiä! Muista se kun astut kauppaan, kirkkoon, ravintolaan, johonkin muun sisätilaan, majoituspaikan aamiaispöytään, taksiin… Jos et voi muistaa, miten sanotaan Hyvää päivää kroaatiksi, siis, Dobar dan, tervehdi vaikka suomeksi. Pääasia että tervehdit, muuten sinua luullaan huonokäytöksiseksi.

6) Rantatossut
Miksiköhän Kroatian rantavedet ovat niin puhtaita? Muun muassa siksi, että rannat eivät ole hiekkarantoja, vaan useimmiten soraa. Ostakaa uintitossut, ne helpottavat kävelemistä rannalla. Tossuja myydään yleensä kauppakujissa rannan tuntumassa ja ne maksavat muutaman euron. Halpa investointi, eikä jalkoihin koske.

7) Osta jäätelö kaupasta
Jäätelöt konditoriassa näyttävät hyvin houkuttelevilta, mutta joskus on sattunut, että jäätelön jälkimaku ei maistunutkaan enää niin hyvälle. Jäätelö on helposti pilaantuva elintarvike, ja suosittelemme varmuuden vuoksi ostamaan sitä vain kaupan pakastinaltaasta. Tehdasjäätelön ulkonäkö ja maku ovat tietysti mitä tavanomaisimpia, mutta sekin on parempi vaihtoehto kuin pilaantunut jäätelö.

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Yleistä, Hyödyllistä yleistietoa, Juhlapyhät, Turvallisuus, Terveydenhoito, Hätätilanteessa, Lemmikit, Käytännön vinkkejä

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!