Terveydenhoito

makarska_07-014

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan. KELA:n myöntämällä ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee Kroatiaan matkustaville kurkkumätä-jäykkäkouristus- (dT) ja MPR -rokotesuojaa. Riskiarvion perusteella harkittavia rokotesuojia ovat THL:n mukaan: hepatiitti A, hepatiitti B, puutiaisaivotulehdus, kausi-influenssa. Kroatiassa esiintyy punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta. Lisätietoja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos www.thl.fi.

Kroatian rannikon monessa turistikylässä kesäisin päivystää lääkäri, jossa saa perushoitoa ensi hätään. Joissakin paikoissa lääkärin tavoittaa joka päivä, toisissa harvemmin, joissakin päivystetään vain aamuisin, toisessa iltaisin. Palvelua, jonka tarkoitus on olla matkailijoiden ensiapuna sesonkiaikaan, kutsutaan ”turistička ambulantaksi”. Tyypillisesti toimipiste on pieni yksityisyritys, jolla on sopimus julkisen terveydenhuollon kanssa. Isommilla paikkakunnilla turistit ohjataan tavallisesti terveysasemalle (dom zdravlja). Molemmat tahot ohjaavat tarvittaessa potilaat lähimpään sairaalaan (bolnica), joita on isoimmissa kaupungeissa. Apteekit löytyvät tyypillisesti sellaisilta paikkakunnilta, joilla on terveysasema.

Kaikenkattava matkavakuutus on suositeltavaa ottaa ajoissa ennen matkalle lähtöä ja varmistaa sen voimassaolo koko matkan ajaksi. Omaisille on hyvä ilmoittaa yhteystiedot matkan aikana.

Lisätietoja: Kela www.kela.fi, Ulkoaisainministeriö www.formin.fi

Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Yleistä, Hyödyllistä yleistietoa, Juhlapyhät, Turvallisuus, Terveydenhoito, Hätätilanteessa, Lemmikit, Käytännön vinkkejä

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!