Hyödyllistä yleistietoa

peljesac-2-800x445

Aikaero Suomeen verrattuna: -1 h

Maantieteellinen sijainti: Kroatia hallitsee suurinta osan Adrianmeren itärannikkoa. Adrianmeri on Välimeren osa, joka ulottuu kaikkein syvimmälle Euroopan mantereelle. Kroatialle kuuluu suurin osa rantaviivasta ja lähes kaikki Adrianmeren saaret. Dinaaristen Alppien kapea, mutta korkea vuoristovyöhyke jakaa Kroatian välimerelliseen ja keskieurooppalaiseen osan. Maan mannerosa ulottuu Alppien itärinteiltä luoteessa. Tonavan rannoille idässä ja käsittää eteläisen osan hedelmällistä Pannonian tasankoa.

Pinta-ala: Mannermaa 56 594 km2 ja aluevedet 31 067 km2.

Väkiluku: Kroatiassa asuu runsaat 4,4 miljoonaa henkilöä.

Etninen koostumus: Suurin osa asukkaista on kroaatteja. Suurimpia etnisiä vähemmistöjä ovat serbit, bosniakit, sloveenit, unkarilaiset, tšekit, italialaiset ja albaanit.

Valtiomuoto: Kroatia on parlamentaarinen tasavalta, jossa on monipuoluejärjestelmä. EU-jäsen alkaen 2013.

Pääkaupunki: Zagreb, asukasluvultaan noin 780 000, on maan talouden, liikenteen, kulttuurin ja akateemisen elämän keskus.

Rannikon pituus: 6278 km, joista 4 398 km saaria, luotoja ja riuttoja.

Saarien, luotojen ja riuttojen lukumäärä: 1 244. Suurimmat saaret ovat Krk ja Cres. Asuttujen saarien lukumäärä on 50.

Korkein huippu: Dinara, 1831 m merenpinnan yläpuolella.

Ilmasto: Kroatian ilmasto vaihtelee alueittain, mutta pääosin ilmasto on lauhkeaa. Sisämaassa vallitsee mantereinen ilmasto, jonka takia talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Lumipeite viipyy talvella pitkään sisämaan korkeilla alueilla. Rannikolla vallitsee välimerenilmasto. Pitkin Adrianmeren rannikkoa on miellyttävä Välimeren ilmasto, joka sisältää paljon aurinkoisia päiviä. Kesät ovat kuivia ja kuumia ja talvet lauhoja ja kosteita. Keskilämpötila sisämaassa: tammikuussa -2°C- 0°C, hiukan alempi korkeilla alueilla. Elokuussa noin 20° C ja noin 12°C korkeimpien vuorten huipuilla. Keskimääräinen lämpötila rannikolla: tammikuussa 5°C- 9°C, elokuussa 22°C-25°C. Meren lämpötila on talvisin 12°C ja kesäisin noin 25°C.

Vesijohtovesi on juomakelpoista kaikkialla Kroatiassa ellei toisin sanota.

Kieli: kroaatti

Uskonto: roomalaiskatolisuus

Valuutta: Kroatian virallinen valuutta on kuna, HRK (1 Kuna = 100 Lipa). Keskikurssi tällä hetkellä (12/2015) on 1e=7,63 HRK. Rahaa voi vaihtaa pankeissa, rahanvaihtopisteissä, posteissa ja useimmissa matkatoimistoissa, hotelleissa ja leirintäalueilla. Luottokortit (Mastercard, Visa, American Express ja Diners) käyvät lähes kaikissa hotelleissa, venesatamissa, ravintoloissa, kaupoissa ja pankkiautomaateilla.

Verkkovirran jännite: 220 V, verkkotaajuus on 50 Hz.

Matkustusasiakirjat: Suomen kansalaisen matkustusasiakirjaksi käy joko voimassa oleva henkilökortti tai passi. Maahan saavuttaessa on rekisteröidyttävä poliisiasemalla 48 tunnin sisällä. Hotellit ja muut viralliset majoituspaikat hoitavat rekisteröinnin asiakkaidensa puolesta.

Pitempää oleskelua suunnittelevien kehotetaan olemaan yhteydessä Kroatian suurlähetystöön Helsingissä. Kroatiassa pidempään oleskelevien suomalaisten toivotaan ilmoittavan yhteystietonsa Suomen suurlähetystöön Zagrebissa. Lue ulkoministeriön uusin matkustustiedote.

Kroatian tullin sivulta on saatavilla tietoa maahantuontia ja maasta vientiä koskevista säännöksistä www.carina.hr.

Kaiken kattava matkavakuutus on suositeltavaa ottaa ajoissa ennen matkalle lähtöä ja varmistaa sen voimassaolo koko matkan ajan. Omaisille on hyvä ilmoittaa yhteystiedot matkan aikana.

Lisätietoja: Ulkoasianministeriö www.formin.fi, Kroatian suurlähetystö Suomessa http://fi.mvep.hr/en/, Kroatian matkailutoimisto www.croatia.hr

 Tästä löydät Adrianin matkat Kroatiaan

Oikopolut: Yleistä, Hyödyllistä yleistietoa, Juhlapyhät, Turvallisuus, Terveydenhoito, Hätätilanteessa, Lemmikit, Käytännön vinkkejä

Kroatia – laatumajoitus, veneet, risteilyt, vuokra-autot ja hotellit. Klikkaa kuvaketta ja varaa!